Маске као отпад – Опасност за животну средину и људе

Маске као отпад – Опасност за животну средину и људе

Иако смо свакодневно, већ пола године, суочени са бројним порукама и апелима надлежних о томе како да носимо заштитне маске, веома је мало оних који нам објашњавају како да маске правилно одлажемо или рециклирамо. Неправилно одлагање маски за једнократну употребу потенцијално представља проблем који може да траје деценијама, показало је истраживање групе аутора са Универзитета Портсмут.

И пре него што је ношење маски постало обавезно у великом броју држава, одлагање хируршких маски представљало је велики проблем. Без боље праксе одлагања маски, а чак неколико милијарди њих се широм света потроши на месечном нивоу, предстоји нам еколошка катастрофа. Већина маски производи се од дуготрајних пластичних материјала, чије разлагање, ако се баце у природу, може да траје од неколико деценија до неколико стотина година, што значи да могу да имају бројне утицаје на животну средину и људе.

До сада су истраживања показала да вирус корона може да преживи на хируршкој маски и до седам дана. Тренутно гледано, када се неадекватно одложи, маска представља опасност по раднике комуналних служби, сакупљаче секундарних сировина, али и по оног ко први следећи дође до контејнера или канте да баци своје ђубре.

Посматрано дугорочно, неадекватно одложене маске права су опасност за биљке и животиње. Познато је да пластични отпад гуши и уништава еко систем. Неке животиње не могу да уоче разлику између пластичног предмета и плена, па када маску, или парче маске, грешком прогутају, може доћи до гушења.

Тим Универзитетског колеџа у Лондону испитао је производњу, употребу и одлагање маски за једнократну, вишекратну и маске за вишекратну употребу са филтерима, како би израчунали њихов укупни утицај на животну средину.

Они су открили да маске за вишекратну употребу, без филтера, које се перу у веш машини, имају најмањи утицај на околину, током једне године. Много већи утицај имају маске за једнократну употребу као и маске са филтером, јер су филтери често направљени од пластике која је слична оној од које се праве маске за једнократну употребу.

Имајући све ово у виду, препорука је да треба користити маске за вишекратну употребу без филтера, које се могу опрати у веш машини, а затим препеглати. Ако се, ипак, одлучимо за маску за једнократну употребу, након коришћења треба је спаковати и бацити у канту са поклопцем. Једно је сигурно. За коју год маску да се одлучите, не бацајте је на улицу или у природу!

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *