Мед је лек за дуг век 2021 – Најбољи принос имају они који селе своје кошнице

Мед је лек за дуг век 2021 – Најбољи принос имају они који селе своје кошнице

Удружење пчелара Пријепоље и Туристичка организација Пријепоље шеснаесту годину за редом на платоу Дома културе угостили су више од двадесет произвођача меда и производа од меда на традиционалној манифестацији „Мед је лек за дуг век“. Поред слатких производа, на изложби се могла пазарити и опрема за пчеларство и упознати са најновијим трендовима у овој области.

На отварању изложбе речено је да је полимски крај поднебље погодно за развој пчеларства и производњу меда високог квалитета. У добрим годинама Удружење пчелара, које броји 176 чланова са око 5700 кошница, може да сакупи од 50 до 60 тона меда, међутим, ове године је принос знатно слабији.

Мирсад Хоџић, председник Удружења пчелара Пријепоља, каже да је узрок томе промена климе, као и напуштање села, због чега је све мање ливадског меда.

Изложби је присуствовало руководство локалне самоуправе, а окупљене је поздравио заменик председника Општине Пријепоље Есад Хоџић. Представник Савеза пчеларских организација Србије Саво Мрдак рекао је да су највећи проблеми у Златиборском округу тровање пчела и крађа меда. Истакнуто је и да су највише приноса имали они који су селили своје кошнице, а да је посебно добар принос био од сунцокрета.

Од пчеларских производа најтраженији је мед, али и прополис, матични млеч и пергу, коју прави тек око 2% пчелара.

Пчеларство је најчешће породични бизнис, а Радованка и Миливоје Јакшић из Пријепоља се њиме успешно баве већ више од 40 година, обављајући равноправно све послове.

Манифестацију су и ове године игром и песмом улепшали малишани из Предшколске установе „Миша Цвијовић“.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци