Медијска коалиција упутила Влади Србије предлоге мера за помоћ медијима

Медијска коалиција упутила Влади Србије предлоге мера за помоћ медијима

Медијска коалиција, коју чине бројна медијска и новинарска удружења , упутила је Влади Србије предлоге мера за ублажавање негативних последица ванредног стања по економски опстанак медија и заштиту радних права новинара и медијских радника. Циљ је да и се осигура несметан проток информација и потпуно и правовремено информисање јавности.

У допису Влади, који су потписали Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине, Асоцијација независних електронских медија, Локал прес, Асоцијација онлајн медија и Асоцијација медија, у сарадњи са синдикатом “Независност“, стоји да се медији тренутно суочавају са бројним проблемима, од недостатка опреме и дезинфекционих средстава за безбедан рад до драматичног умањења прихода услед губитка прихода од реклама и пролонгирање рокова за спровођење пројектног суфинансирања и других јавних конкурса. 

Зато је неопходно да државни органи предвиде мере које ће ублажити негативне ефекте ванредног стања на рад медијских кућа и новинара, а новинарска и медијска удружења су предочила најхитније мере које се тичу безбедности на раду, радних права и економске одрживости.

Предложено је обезбеђивање заштитне опреме за медијске раднике који свој посао обављају и током трајања пандемије, и одржавање конференција за медије путем онлајн платформи са могућношћу постављања питања.

Некое од мерае за ублажавање економских ефеката кризе подразумевају умањење или ослобођење од плаћања доприноса и пореза на зараде, пореза на добит, комуналних накнада, пореза на имовину, као и накнада које медији плаћају РАТЕЛ-у, РЕМ-у, ЕТВ-у, као и организацијама за колективно остваривање ауторских права, за време трајања ванредног стања.

Медијска коалиција наглашава да је велики број држава већ увео мере за помоћ медијима и слободним новинарима и верује да ће и Влада Србије показати разумевање и уважити захтеве медијске и новинарске заједнице.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци