Медијски динар из буџета Општине Пријепоље поново трошен уз неправилности?

Медијски динар из буџета Општине Пријепоље поново трошен уз неправилности?

Општинско веће је усвојило извештај комисије за контролу трошења средстава у области информисања за 2022. годину, у коме су евидентиране бројне неправилности. Оцена како су медији трошили новац из општинске касе, требало би да буде један од критеријума на основу кога ће средства бити расподељена у овој години.

Са 10 милиона 400 хиљада динара 11 медија је подржано на конкурсу за суфинансирање медијских садржаја Општине Пријепоље у прошлој години. Комисија је уочила бројне неправилности међу којима да већина медија није користила наменски рачун за плаћање, већ рачуне пословних банака, као и да је поднела невалидну финансијску документацију.

Председница Комисије за контролу трошење средстава за информисање Снежана Кијановић каже да су поједини медији урадили мањи број медијских садржаја од пројектом предвиђених, као и да су приказали садржаје које су урадили у неком ранијем периоду и за друге донаторе.

Да ли ће медији који, према мишљењу комисије, нису оправдали средства бити санкционисани и како?

Председник Општине Пријепоље Драго Попадић је рекао да је усвојен извештај уз препоруке које би требало да буду део уговора у овај години, а да ће се у новом циклусу доделе средстава водити оправданошћу трошења у претходној години.

Најмањи износ који је из општинског буџета у 2022. години опредељен медијима износио је 150.000 динара, док је највећи износ био 2.100.000 динара. Конкурс је расписан тек у септембру а средства су подељена пред сами крај године и медији су имали рок од непуна три месеца да их утроше.

Подели на мрежама

Повезани чланци