Друштво

,

Млади

Међународни дан младих: Више од половине младих жели да напусти Србију

Млађи од 30 година у Србији чине шестину становништва. Само 10% њих има решено стамбено питање, док готово две трећине младих између 15 и 30 година није запослено, подаци су Алтернативног извештаја о положају и потребама младих у нашој земљи. Извештај је, поводом 12. августа - Међународног дана младих, Кровна организација младих Србије представила у београдском Медија центру.

Тек нешто више од 10% младих има зараду већу од просечне плате у Србији, 23% има мању зараду од просечне, а чак 63,5% уопште не зарађује, показује истраживање Кровне организације младих Србије. Према истраживању, проблеми са којима се млади у Србији суочавају годинама су исти, каже Пријепољац Самедин Ровчанин, који се налази на челу КОМС-а.

Увек на прво место исплива незапосленост, лош квалитет образовања, немогућност утицаја на политичке одлуке, одлазак младих. Чињеница да се исти проблеми понављају годинама указује да није било систематских решења за та питања, посебно за проблем незапослености, каже в.д. председника Кровне организације младих Србије Самедин Ровчанин.

На питање да ли су запослени на позицији за коју су се школовали, млади у 62% случајева одговарају да нису, 18% делимично, а само 20% њих ради на позицији за коју су стекли адекватно образовање. Посебно је забрињавајуће што сматрају да до посла не могу да дођу упркос својим квалификацијама.

Млади сматрају да су познанства, чланство у политичким партијама, лични односи са утицајним људима пресудни за добијање посла – каже Ровчанин.

Нешто је мањи број оних који желе да оду из земље у односу на претходно истраживање, али и даље износи више од 50%. Један од разлога је и то што им политички систем не омогућава адекватно укључивање у процесе доношења одлука, што између осталог доводи до смањења поверења у институције.

Ровчанин истиче да је приметно да је положај младих у мањим срединама знатно неповољнији него у већим градовима, због перспектива за развој, могућности за школовање и запослење, али и одсељавања ка већим градовима и иностранству.

Број младих који позитивно посматра ЕУ опао је са 26% на 18%, док је број младих који подржава улазак у ЕУ опао за скоро 10% у односу на претходно истраживање.

Више у видео прилогу на почетку текста.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци