Мини олимпијада у Каменој Гори – Пријепољски пензионери најуспешнији

Мини олимпијада у Каменој Гори – Пријепољски пензионери најуспешнији

Мини олимпијада пензионера, која је у четвртак одржана у Каменој Гори, окупила је више од 70 учесника из градова и општина Златиборског округа. Домаћин је било Удружење пензинера Пријепоље, које је са четири освојена прва места у шест дисциплина, понело титулу укупног победника.   

Олимпијада, чије је домаћинство поверено пријепољским пензионерима,  планирана је према потребама удружења и актуелној епидемиолошкој ситуација, а окупила је осам екипа са око 50 активних такмичара уз присуство представника удружења и покрета Трећег доба Србије, представника локалне самоуправе  и бројних гостију из Србије.

Ми смо суштински задовољни са оним шта су нам учесници, гости и такмичари рекли. Изузетан утисак су оставили и природа, амбијент и организација, а и то што смо им на крају приредили један културно – уметнички програм, наступ разноврсних инструмената тако да су, по нашем мишљењу, људи понели један позитиван суд – каже председник Удружења пензионера Пријепоље Љубиша Вуковић.

Према правилима и пропозицијама учесници и учеснице су се надметали у шест дисциплина: пикаду, бацању на кош, шутирању на голове пуцању из ваздушне пушке, брзом ходању 4 пута 60 метара и шаху.

Све те дисциплине нису толико напорне да би довеле до неких нежељених последица и креиране су према старосној доби учесника. Учешће је, чак, узела и екипа инвалида из Пожеге која је одушевила својом динамиком, расположењем, такмичарским духом, као да су здрави и способни људи – одушевљен је Вуковић.

Иако је у првом плану било дружење и забава, на крају су проглешени најбољи појединци и екипе. За освојено друго и треће место додељене су дипломе, док су победниима у свих шест дисципина и најбољој екипи уручени пехари.

Наша екипа већ 12 година, колико се одржава олимпијада, увек заузима висок пласман. Овога пута освојили смо четири прва места у четири дисциплине чиме смо надмоћно постали укупни победници и још једном показали наше спортско умеће, јер су то углавном људи који већ годинама учествују на овом такмичењу – истакао је први човек пријепољских пензионера.

Основни циљ мини оломпијаде пензионера је промоција могућности људи из старије популације.

Циљ је да се у многим друштвеним сферама нађу пензионери као активни субјекти, да они нису пасивни, отписани чиниоци, прежаљена генерација која је дала неки свој допринос и не постоји више. Човек док је жив треба да се налази у функцији нечега, неког стварања у оном обиму и квалитету који може да приреди у тим годинама. Значи да постоје и спортисти, културни ствараоци, песници, литерарни ствараоци, уметници и сликари који излажу своје радове, да постоје књижвни сусрети и такмичења за пензионере – закључује Вуковић.

Мини олимпијада у Каменој Гори је само једна од регионалних такмичења која се одржава у оквиру Савеза пензионера Србије и покрета Трећег доба. Она је требало да буде припрема за Републичку олимпијаду у Врњачкој Бањи која, због неповољне епидемиолошке ситуације, највероватније неће бити одржана.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци