Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић свечано отворила вртић „Срце“ у Бродареву

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић свечано отворила вртић „Срце“ у Бродареву

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић посетила је у Бродареву реновирани вртић „Срце“ Предшколске установе „Миша Цвијовић“ из Пријепоља. Овом приликом министарка је истакла да ће држава наставити да ради на обнови предшколских установа, како би сва деца имала пристојне услове за учење и развој.

Након 37 година од изградње, вртић „Срце“ у Бродареву крајем прошле године дочекао је своју прву велику реконструкцију, у којој су обновљене учионице, тоалети, набављена опрема и радни материјал за децу и васпитачице. Министарка Ђукић Дејановић је обишла све радове и изразила задовољство што је обновљен један вртић у малој средини.

Разлика у васпитно-образовном приступу детету, у приступу његовој креативности, у начину како учи кроз игру, у томе што свако дете, макар оно имало и неке хиперсензитивности у психичком или физичком плану свог функционисања, не смеју постојати разлике у условима у којима ће се дете предшколског узраста учити ономе што би требало да зна, да би похађало школу што квалитетније и како би једног дана било срећан човек – каже министарка просвете професорка докторка Славица Ђукић Дејановић.

Укупна вредност радова, које је финансирало Министарство просвете, науке и технолошког развоја кроз кредит Светске банке, је око три и по милиона динара, а највише радости реконструкција је донела малишанима који похађају овај вртић.

Ја сам данас имала прилике да видим овде на делу колико деци заиста значе овакви услови. Сами су причали о томе како им је вртић прелеп, како игра у вртићу, разговор, однос са васпитачицама, другарство, различитост коју имају, жељу да једног дана када они буду велики буду министри, па да они праве вртиће… Мало смо се играли, мало причали и ја сам заиста презадовољна њиховим емоцијама, емпатијом коју имају једни за друге, одлукама да саветују тате и маме, да знају шта је то различитост, колико је лепо бити различит. Када је покренут овај програм, сматрало се да деца треба да те вештине и те поруке носе у живот и науче их као оно што су стекли у вртићу – истиче министарка Ђукић Дејановић.

Пре годину и по дана на овом објекту је замењена столарија и окречене просторије, а прошла година је била рекордна када су у питању инвестиције у Предшколској установи „Миша Цвијовић“.

Овде смо укинули листу чекања. Имамо 110 деце уписане, а у априлу креће нови упис, уколико има неко дете које није добило место у међувремену. Ове су четири групе целодневног боравка, имамо једну групу припремног предшколског програма од четири сата и пројекат за децу из руралних крајева који нису желели целодневни боравак – каже директорка Предшколске установе „Миша Цвијовић“ Виолета Тошић, која се овом приликом захвалила Министарству просвете и локалној самоуправи.

Председник општине Пријепоље је истакао да је локална самоуправа обезбедила средства за замену креветића за јаслену групу деце, као и да ће наставити да улаже у реконструкцију свих васпитно-образовних објеката.

Наравно да је локална самоуправа препознала колики је ово улог самог Министарства и ми смо их онда пратили и водили се тим принципом, због чега данас немамо листу чекања у Бродареву, а и сви запослени раде у бољим условима. Ми ћемо наставити да опремамо овај вртић. Овде недостаје још да санирамо кров и да одрадимо још уређење око вртића – додао је Драго Попадић, председник Општине Пријепоље.

Дечаци и девојчице вртића „Срце“ су министарки просвете поконили своје радове, након чега је посетила Основну школу „Светозар Марковић“ у Бродареву.

Подели на мрежама

Повезани чланци