Многи малишани на прегледу код педијатра због осипа на кожи

Већ неко време повећан је број деце која су у пријепољском Дому здравља потражила помоћ педијатара због истих симптома – повишене телесне температуре и осипа по телу.
Инфекција са којом су се доктори раније суочавали звала се болест уста, дланова и табана јер се осип јављао по овим деловима тела, односно афте по усној дупљи. Овог пута, инфекција се проширила, а и за око је непријатна.
Начелница Службе за здравствену заштиту деце и школске деце докторка Зорица Грбовић каже да се прво јавља повишена телесна температура, која може варирати од зависности узраста и имуног система детета, коју прати оспа по кожи и то прво на екстремитетима и „пеленском делу“.
„Оспе су испуњене бистром провидном течношћу, које касније пуцају и на крају се формирају крастице које отпадају и тада је дете спремно за повратак у колектив“ – објашњава докторка Грбовић. Како каже наша саговорница, вртићи су вероватно суочени са повећаним бројем оболеле деце, а ту је велика одговорност родитеља који тако болесну децу доводе у вртић и онда се инфекција преноси на другу децу.
Како каже докторка Грбовић, ова вирусна инфекција је безазлена и не оставља никакве последице.
„Ми немамо доказ о којој се вирусној инфекцији ради, али претпостављамо да је то једна врста коксаки вируса, који се може унети прљавим рукама и путем дигестивног тракта у организам“ – каже нам докторка Грбовић.
Свакако саветује родитеље да ако примете ове симптоме код своје деце, никако их не одводе у колектив јер угрожавају другу децу, али није у реду ни због тог детета коме је потребан повећан надзор, односно хигијена и нега детета. Додатна нега неопходна је и у вртићима где би посебну пажњу требало обратити на хигијену играчака и радних површина. Свакако, освешћеност родитеља умногоме може спречити даље ширење вирусне инфекције.

Подели на мрежама

Повезани чланци