„Мостови Балкана“ поново на Јабуци

„Мостови Балкана“ поново на Јабуци

Након паузе од годину дана, због епидемије корона вируса,  13. издање међународне смотре народног изворног стваралаштва „Мостови Балкана“ одржаће се 1. и 2. августа у Пријепољу и на Јабуци. Централни део манифестације, након три године, поново враћен на Јабуку.

Током дефилеа улицама Пријепоља, у коме ће се наћи више од 260 учесника и учесница, завијориће се пет застава. Своје учешће потврдили су чувари народног изворног стваралаштва из Северне Македоније, Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије. Манифестација ће трајати два дана. Почетак је заказан за недељу, 1. августа у 20.30 сати, на платоу Дома културе.Тада ће наступити фолклорни ансамбли из Македоније и неколико градова Србије.

Већ 2. августа нас очекује дефиле кроз град који почиње у 12 часова. Након тога, у 14 сати, почиењмо са програмом на Јабуци и очекујемо велики број посетилаца – каже директорка Дома културе Пријепоље Адмира Мостарац.

Прва смотра народног изворног стваралаштва „Сопотнички извори“, која је претеча „Мостова Балкана“, одржана је 1987. године у Сопотници где се одржавала све до 1992. године. Годину дана касније организована је у школи у Виницкој, након чега се сели у Пријепоље и две године смотра је одржавана у Дому револуције. Десет година домаћин манифестације било је село Јабука, а претходне три године поново Дом културе.

На иницијативу Извршне власти “Мостови Балкана” су враћени на Јабуку тако да ћемо ову манифестацију заједнички организовати са месном заједницом Јабука, али нам је циљ и да овакве манифестације приближимо урбаним срединама па смо зато одлучили да најавни конвцерт организујемо на платоу Дома културе – истакла је Адмира Мостарац.

Пројекат „МостовиБалкана“ Министарство културе и информисања подржало је са 500.000 динара, што је највећи износ са којим је ова манифестација подржана досада. Отежавајућу околност у организацији овог и сличних догађаја са великим бројем учесника, представља недостатак смештајних капацитета у Пријепољу.

Мостови Балкана је манифестација посвећена одржавању традиције изворног народног стваралаштва и јачању културних веза међу земљама Балкана.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци