Муке са смећем – препуне канте јер је ЈКП „Лим“ остало без радне снаге

Муке са смећем – препуне канте јер је ЈКП „Лим“ остало без радне снаге

Препуне канте смећа у улици Радована Чаркиловића код Железничке станице, према речима мештана, Јавно комунално предузеће „Лим“ није испразнило скоро три седмице. Напомињу да се то често дешава, али никада није било оволико дуго. Зато су принуђени да сами носе смеће до првог контејнера, иако плаћају пуну цену услуге одвожења смећа. Из Јавног комуналног предузећа „Лим“ кажу да је проблем настао због недостатка радне снаге, односно, да једном броју радника који су радили на одношењу смећа, а били ангажовани на привременим и поврeменим пословима, није продужен уговор.

Око 30 домаћинстава живи у улици Радована Чаркиловића код Железничке станице и сви имају исти проблем: препуне канте смећа које Јавно комунално предузеће „Лим“ није испразнило скоро три седмице. Баш као што је прекипело смеће из њихових канти, прекипело је и њима да слушају обећања из овог предузећа.

Ми плаћамо за сваку недељу. По уговору је да сваке недеље односе смеће, а за три недеље не може да се нађе изговор. Једну недељу је у реду… Изговор је да некад не могу да прођу. Ми одемо тамо, пријавимо, они кажу „доћи ћемо сутра“. Ево јуче су то рекли, али као што видите канте су пуне – каже мештанин ове улице Младен Стојкановић.

Рачуне Комуналном редовно плаћа и Виде Шљукић, зато захтева одговорност и са друге стране.

Срамота једна за град, за Пријепоље. Овде су железничка и аутобуска станица, углед Пријепоља.

Док чекају да камион за одвожење смећа сврати и у њихову улицу, смеће превозе сами.

Буквално смо принуђени да смеће скупљамо по подрумима, јер пси луталице који су овде велики проблем, разносе га по улици, па и то морамо да скупљамо. До увече кријемо смеће по кућама, а после га носимо у контејнере којекуда около где има празних, јер су сви практично пуни – истиче Младен.

Где лежи главни проблем неизношења смећа? Изгледа опет у слабој координацији локалне власти и Комуналног предузећа. Поред мештана улице код Железничке станице, који трпе пуне канте и смрад, трпи и један број радника Комуналног ангажованих на пословима одношења смећа. Укупно их је 26, од којих је 21 радник већ годинама нерешеног радног статуса, односно, на свака четири месеца њима се продужава уговор о привременим и повременим пословима.

О овом проблему писали смо и раније.

Од 1. јула њих 14 не долази на посао, јер није на време из Општине послат захтев Министарству финансија за продужење уговора.

Новоизабрана в.д. директорка Комуналног предузећа Јасмина Деленџић каже да они већ раде на решавању овог проблема. Већ сутра би на посао требало да се врати пет од 14 радника, који би требало да надоместе  изостанак петоро радника који су на боловању. То практично значи да ће све до почетка августа, када се очекује да ће Министарство дати зелено светло за продужење уговора, посао на терену обављати тек трећина досадашњих радника.

Подели на мрежама

Повезани чланци