Музеј у Пријепољу добио вредну опрему у оквиру пројекта „Музејске приче“

Музеј у Пријепољу добио вредну опрему у оквиру пројекта „Музејске приче“

У циљу јачања капацитета и сарадње 11 музеја из Србије и Босне и Херцеговине, међу којима је и Музеј у Пријепољу, реализован је двогодишњи пројекат „Музејске приче“ уз подршку Европске Уније. Поред остварене сарадње приликом организовања различитих изложби, у оквиру пројекта музеји су добили вредну опрему, дигитализовали музејске збирке и израдили промотивне видео материјале и каталоге. Упријепољски музеј је стигла и опрема у вредности од око пола милиона динара.

У оквиру пројекта „Музејске приче“ учешће су узели музеји из Краљева, Лознице, Ужица, Прибоја и Пријепоља, као и шест музеја из Сарајева. Непосредно пре завршне конференције у пријепољски музеј је стигла вредна опрема.

Ту се ради о техничкој опреми, где имамо 14 веома квалитетних изложбених витрина са лед осветљењем, више рефлектора, огласну таблу која је већ постављена код улазних врата музеја. Изложбене витрине су нам добро дошле да изложимо многе експонате, прије свега етнолошке, који до сада нису били изложени. Излагањем тих експоната поставке музеја ће бити богатије и садржајније, а самим тим и занимљивије посетиоцима – каже Асим Бећировић, вршилац дужности директора Музеја у Пријепољу.

Један од циљева двогодишњег пројекта укупне вредности око 460.000 евра, који је финансиран из ИПА 2 програма прекограничне сарадње Босне и Херцеговине и Србије, јесте јачање сарадње међу музејима ове две државе кроз организовање гостујућих изложби.

У оквиру пројекта прекограничне сарадње креиране су и апликације виртуелног водича за свих 11 Музеја, што је широј јавности омогућило да се и у време епидемије корона вируса из удобности свог дома упозна са изложбеним поставкама ових институција културе.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци