На 11 изборних листи у Пријепољу 42,32 одсто жена

На 11 изборних листи у Пријепољу 42,32 одсто жена

На предстојећим локалним изборима у Пријепољу на 11 изборних листи за одборнике и одборнице Скупштине налази се 42,32 одсто жена. Тако је већина листи испоштовала измене закона о локалним изборима којима је прописано да на листама буде бар 40 одсто жена, али ни једна жена није носилац листе.

За 41 одборничко место у Скупштини општине Пријепоље у трци ће бити 241 кандидат и кандидаткиња. Од тог броја 139 су мушкарци, а 102 су  жене што је 42,32 одсто од укупног броја.

Осам листи је испоштовало измене Закона о локалним изборима и избору народних посланика које је Скупштина Србије усвојила у фебруару, а којима се прописује да на листама буде 40 одсто жена. На три предате листе жене су заступљене у једнаком броју као и мушкарци. Четири листе имају 42, 85 жена, док су на једној листи жене процентуално заступљене са 40,90 одсто. На три изборне листе које нису у потпуности испоштовале закон на две су жене заступљене са 39,02, а на једној са 33,33 одсто.

Сви носиоци изборних листа су мушкарци. На три изборне листе жене су на другом месту. На трећем месту жене се налазе на пет  изборних листи, док су на четвртом месту на три предате листе.

И док су процедуре о предвиђеним квотама на изборним листама колико толико испоштоване, остаје да видимо да ли ће и у локалним парламентима, након избора  бити довољно жена или ће оне и даље  само задовољавати  изборне квоте.

  

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *