Настављени радови на проширењу гробља Росуље у Бродареву

Настављени радови на проширењу гробља Росуље у Бродареву

После шест месеци обуставе, настављени су радови на проширењу гробља Росуље у Бродареву. Решени су административни пропусти и обезбеђена грађевинска дозвола и према речима извођача, ако временски услови послуже, радови би могли да буду завршени у наредних месец дана.

Радови на проширењу бродаревског гробља, започети пре скоро годину дана на површини од једног хектара, после изненадне паузе од шест месеци, су настављени. Проширење је заустављено због пријаве једног лица, а због дела ограде, која није била дефинисана као потпорни зид, због чега је било неопходно обезбедити пројектну документацију и грађевинску дозволу.

Зид је можда у пројекту, терминолошки дефинисан као потпорни, али он сигурно није потпорни. Инспектор је морао да поступу по закону и да заустави радове јер заиста у закону пише да је за потпорни зид потребна грађевинска дозвола и тачка. Све псоле тога је урађено у складу са законом што је захтевало одређено време. Шест месеци смо изгубили јер ово би сигурно до сада било завршено. Овде је и муслиманско и православно гробље, а проблем је што годинама нема места на овом мезарју за укоп умрлих – каже заменик председника Општине Пријепоље Есад Хоџић.

Фирма „Ровчанин инжењеринг“, којој је у поступку јавне набавке додељен посао вредан непуних девет милиона динара, пре десетак дана је наставила радове, стопиране у априлу ове године.

Пре обуставе радова ми смо већ формирали и обрадили парцелу, урадили смо зидове на које смо поставили ограду и већ смо били почели да формирамо парцеле за гробна места. Сада смо кренули са постављањем бехатона, ивичњака, трасирали смо пешачке стазе…Имамо већ и парцелу као огледни пример, како ће то изгледати након предаје радова извођачу. Ако нас временски услови послуже, имаћемо у наредних месец дана комплетан пројекат и предат инвеститору на коришћење – рекао је Сенахид Ровчанин из фирме „Ровчанин инжењеринг“.

Проширењем за 1.100 места у муслиманском делу и за 200 у православном делу гробља, требало би да буде решен велики проблем на дужи временски период.

Овај проблем траје целу деценију. 2006. године је почела иницијатива око преузимања земљишта и превођења намене да буде гробље. Места у постојећем мезарју више није имало. Реализација пројекта је почела прошле године, али због насталих проблема приликом извођења, грађани су негодовали, али ево сада су радови интезивирани и приводе се крају тако да је један вишедеценијски проблем решен – истакао је члан Општинског већа Армин Мујезиновић.

Имовинско – правни односи за проширење гробља су завршени 2015. године, а пројекат је урађен 2016. Крајем 2020. године је расписана јавна набавка, изабран извођач и започети су радови. Оно што се још не зна, јесте ко ће бити задужен за одржавање и управљање гробљем, које ће бити једно од најсавременијих објеката тог типа у општини.

Подели на мрежама

Повезани чланци