Нова опрема за Дневни центар за децу и младе са проблемима у понашању

Нова опрема за Дневни центар за децу и младе са проблемима у понашању

Дневни центар за децу и младе са проблемима у понашању на подручју општине Пријепоље, који има око 80 корисника, богатији је за три рачунара са слушалицама, један лаптоп и један телевизор. Вредност техничке опреме је око 400.000 динара, а набављена је у оквиру пројекта „Унапређење рада Дневног центра за децу и младе са проблемима у понашању на подручју општине Пријепоље”, који спроводе удужење „Нова визија“ у партнерству са Центром за социјални рад општине Пријепоље.

Основни циљ пројекта „Унапређење рада Дневног центра за децу и младе са проблемима у понашању на подручју општине Пријепоље” је интеграција маргинализованих група деце и младих у локалну заједницу. Главне активности усмерене су на програм  психосоцијалне подршке деци и младима, а нова опрема ће побољшати услове за рад.

Ова опрема ће значајно унапредити активности и допринети да корисници боље савладају нове вештине и да се ефикасније реализују планиране активности. Поред унапређења техничке опремљености радимо и програме психосоцијалне подршке у школама, али и еколошке радионице и школу за родитеље. Предвидели смо и три излета за кориснике наших програма – каже Мирсад Дуран, председник Удружења „Нова Визија“.

Дневни центар посећује више од 80 деце и младих са проблемима у понашању, како би усвојили различите стратегије ненасилне комуникације, развили здраве стилове живота и критичку свест.

Програм Дечијег центра са краћим паузама функционише од 2009. године и много деце је прошло кроз наше програме. Нису ту само деца са проблемима у развоју, већ и сва друга деца и млади који желе да науче неке друге вештине. Увек бирамо сараднике који поседују знања и вештине да би могли те програме да реализују на прави и квалитетан начин – истиче Рада Дивац, директорка Центра за социјални рад општине Пријепоље.

Иначе, у дневном центру је ангажовано пет стручних радника и радница, а услуга се финансира из буџета локалне самоуправе.

Општина ће увек изаћи у сусрет оваквим програмима. Не мора то ни да буде само финансијски, већ можемо да суделујемо на други начин. Надам се да ћемо у будућности и побољшати сарадњу и да ће бити више превентивних програма – каже председник општине Пријепоље Драго Попадић.

Истакнуто је да ће Центар за социјални рад у сарадњи са локалном самоуправом и невладиним сектором радити на развоју нових социјалних услуга у заједници, водећи рачуна да обухвате и посебно рањиве категорије становништва, попут најстаријих и особа са инвалидитетом.

Пројекат „Унапређење рада Дневног центра за децу и младе са проблемима у понашању на подручју општине Пријепоље” финансира Европска унија у партнерству са Владом Републике Србије преко програма ЕУ ПРО Плус.

Подели на мрежама

Повезани чланци