Новогодишња повећања пензија и минималца у сенци бројних поскупљења

Новогодишња повећања пензија и минималца у сенци бројних поскупљења

Од првог дана 2021. сви запослени у јавном сектору почели су да раде за већу плату, повишица следује и пензионерима, а већа примања имаће и 350.000 радника који раде за минималац. С друге стране, ту су поскупљења струје, ТВ претплате, банкарских услуга, цигарета као и пи-си-ар теста на коронавирус, због чега се мало ко нада дебљем новчанику у новој годни.

Јануарска плата у здравству биће већа за пет одсто. Плате ће истовремено бити увећане и у остатку јавног сектора, али по другачијој формули. Њима ће јануарска, фебруарска и мартовска плата бити увећана за 3,5 одсто. Потом, од 1. априла њихове зараде ће расти још 1,5 одсто, тако да и њима укупно повећање буде пет процената. Војска ће добити повишицу од 10 процената.

Од јануара и пензије су веће за 5,9 одсто, а први јануар донео је и повећање минималне зараде, и то за 6,6 одсто. Тако ће око 350.000 људи који су примали минималац од 30.000 динара, у овој години добијати 32.126 динара месечно. Сви би били срећни повећањем примања, да истовремено нису стигла и бројна поскупљења.

Претплата за Јавни сервис са досадашњих 255 динара од 1. јануара увећана је на 299 динара. Струја ће поскупети 1. фебруара за 3,4 одсто, али нас већ на јануарским рачунима чека више од четири пута повећана накнада за подстицање производње обновљиве енергије.Због те ставке рачуни за струју у јануару биће већи за око 150 динара у просеку, док ће фебруарски рачуни у односу на децембарске бити у просеку увећани за око 400 динара.

Цена пи-си-ар тестирања на лични захтев од 1. јануара повећана је са досадашњих 6.000 на 9.000 динара, док цена тестирања на лични захтев за стране држављане од половине децембра кошта 18.000 динара. Цигарете су, од јануара, скупље за 10 динара по паклици, а очекује се и поскупљење горива, имајући у виду раст цене нафте на светском тржишту од десетак одсто у последњих месец дана.

Већина наших суграђана и суграђанки очекује да ће у овој години имати мање пара, али се надају побољшању епидемиолошке ситуације. То би дало нову шансу свима онима који раде у сектору угоститељства, али и сезонским радницима у иностранству, који су због Ковида19 остали без својих радних ангажмана.

Грађани и грађанке Пријепоља кажу да због разних поскупљења пораст примања неће ни осетити, a анкету погледајте у видео прилогу

Подели на мрежама

Повезани чланци