Друштво

НСЗ Пријепоље: Расписано 13 јавних позива за послодавце и незапослене

Пријепољска филијала Националне службе за запошљавање расписала је 13 јавних позива и конкурса намењених послодавцима и незапосленим лицима у циљу реализације програма и мера активне политике запошљавања за 2020. годину. Према речима директорке Ане Пејовић за ове намене биће издвојено као и прошле године око 147 милиона динара што ће бити довољно за радно ангажовање око 770 лица.

Од 13 расписаних јавних позива пет је намењено незапосленим лицима којих је на евиденцији Пријепољске филијале Националне службе за запошљавање, која покрива општине Пријепоље, Прибој, Нову Варош и Сјеницу,  на крају прошле године било нешто више од 13.500.

Пре свега ту је субвенција самозапошљавања и субвенција самозапошљавања за припаднике ромске националности. Затим, ту су програми који су намењени лицима ради стицања првог радног искуства, програм стручне праксе и програм приправништва, где је одвојен позив за приправнике са средњим образовањем и приправнике са вишим, односно високим образовањем – каже директорка Филијале НСЗ у Пријепољу Ана Пејовић.

Када су у питању јавни позиви намењени послодавцима Пејовић каже да  највеће интересовање влада за субвенције за запошљавање категорије теже запошљивих лица на новоотвореним радним местима. Ништа мање интересовање није ни за остале позиве попут јавних радова, стицања практичних знања, обуке на захтев послодавца и за запослене код послодавца и за програме намењене запошљавању особа са инвалидитетом.

Према њеним речима и ове године се очекују позитивни ефекти.

Када говоримо о броју лица који смо прошле године ангажовали и ове године се очекује приближно исти број лица јер је прошле године интересовање било велико, а кроз програме и мере активне политике запошљавања ангажовали смо око 770 лица за шта је издвојенооко 147 милиона динара. Очекујем да приближно исти износ буде и ове године – каже Ана Пејовић.

За скоро све позиве ове године предвиђени су виши износи накнада и за незапослене и за послодавце.

Субвенција самозапошљавања је повећана и сада за незапослена лица износи 250 хиљада динара , док је за особе са инвалидитетом 270 хиљада динара. Такође, имамо повеђан износ и за програм стручне праксе који сада за лица са средњим образовањем, вишим и високим износи 20, 22 и 25 хиљада динара. Повећање износа имамо и за програм приправништва. За оне са средњом школолом тај износ сада је 31 хиљаду динара са порезима и доприносима, док је за оне са високим образовањем тај износ сада 35 хиљада динара. Такође, повећан је износ и за програм стицања практичних знања, који је у прошлој години био 28 хиљада динара, а сада износи 31 хиљаду динара – истиче Ана Пејовић.

Време трајања јавних позива је ограничено.

За програм самозапошљавања јавни позив је отворен до 28. априла, за програм јавних радова до 31. марта, док су програми за особе са инвалидитетом отворени до 31. децембра, односно до краја године. Сви остали позиви отворени су до утрошка средстава, а најкасније до 30. новембра – закључује Ана Пејовић.

Како би јавне позиве што боље приближили послодавцима Национална служба за запошљавање организује њихово представљање у општинама које покрива. У Пријепољу је промоција заказана у петак, 6. мартa, и то у два термина, од 10 до 11 и од 12 до 13 сати, у просторијама Националне службе за запошљавање у Пријепољу.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *