НСЗ Пријепоље: За месец дана 83 лица пријавила се због престанка радног односа

НСЗ Пријепоље: За месец дана 83 лица пријавила се због престанка радног односа

Од увођења ванредног стања, закључно са 13. априлом, на евиденцију незапослених у Филијали Националне службе за запошљавање у Пријепољу, због престанка радног односа пријавила су се 83 лица. Од тог броја 56 је поднело захтев за новчану накнаду, подаци су које је Телевизија Форум добила из Пријепољске филијале Националне службе за запошљавање.

Национална служба за запошљавање – филијала у Пријепољу, током ванредног стања, организовала је рад тако да сви грађани могу, електронским путем, да доставе захтеве за остварење свог права и добију одређене информације. То се, пре свега, односи на прво пријављивање на евиденцију незапослених, подношоње захтева за остваривање права на новчану накнаду, достављање жалби и других правних средстава и доказа од утицаја на настављање или обуставу исплате или престанак права на новчану накнаду, подношење пријава за учешће у мерама активне политике запошљавања, подношоње захтева за издавање, односно продужење радних дозвола и уверења из евиденције о незапосленима као и информације о заказаним јављањима на евиденцију.

И у условима ванредног стања, Национална служба за запошљавање омогућила је подношење захтева за финансирање свих програма запошљавања по расписаним јавним позивима.

Иако се пријаве подносе електронским путем и у условима отежаног пословања велико је интересовање, како послодаваца тако и незапослених лица, кажу у пријепољској Филијали. Највеће интересовање послодаваца забележено је за програме стручне праксе, новог запошљавања и програма самозапошљавања за незапослена лица. Одлуке се доносе континуирано, а поред предвиђених услова, приликом одлучивања, посебно се вреднује да ли су послодаци од почетка ванредног стања отпуштали запослене.

До сада су на нивоу Филијале донете одлуке о финансирању програма: стручна пракса, приправници, стицање практичних знања и ново запошљавање. Уговори о ангажовању лица  закључиваће се у складу са  могућностима у сваком конкретном случају. Због тренутне ситуације у Србији и проглашења ванредног стања рок за пријем пријава по јавном конкурсу за организовање и спровођење јавних радова је продужен до 30. априла.

Новчана накнада за незапослене се до сада се исплаћивала редовно и уобичајеном динамиком, кажу у Филијали НСЗ у Пријепољу.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *