НУНС осудио притисак на новинарку Телевизије Форум

НУНС осудио притисак на новинарку Телевизије Форум

Независно удружење новинара Србије осудило је недавни притисак на друштвеним мрежама на новинарку Телевизије Форум Мирелу Вељовић, али и све све учесталије нападе на друге новинаре и новинарке локалних медија који су се догодили у данима пред изборе и на сам дан избора. НУНС захтева од државних органа да открију починиоце напада и претњи и покрену судске поступке.

Међу новинарима и новинаркама локалних редакција који су недавно били изложени притисцима и вербалним нападима била је и новинарка ТВ Форум из Пријепоља Мирела Вељовић, која је таргетирана на онлајн мрежама због текста под називом „Колико су нас коштали пријепољски посланици у Народној скупштини“, повезујући њено писање са верском припадношћу, наводи се у саопштењу Независног удружења новинара Србије. Подршку новинаркиТв Форум и уредници портала Форуминфо пружили су и други медији попут Цензоловке, портала Јавни сервис Верана Матића и бројна друга удружења и активитсти и активискиње организација цивилног сектора.

На дан избора забележена су и два физичка напада на новинаре у Нишу и Кикинди који су нападнути током обављања новинарских задатака. Све ове случајеве НУНС заводи  у своју базу напада и притисака на новинаре и о њима  обавештава  надлежне органе и међународне новинарске организације.

 Последњи напади на локалне новинаре говоре о драстично погоршаним условима за нормалан рад новинара и све чешћем угрожавању њихове безбедности, што се посебно манифестовало и током ванредног стања због пандемије корона вируса. НУНС је у првих пола године забележио повећан број напада и притисака на новинаре за готово 80 одсто у односу на исти период прошле године.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *