Обележен 18. мај, Дан сећања на жене жртве насиља

Обележен 18. мај, Дан сећања на жене жртве насиља

Поводом 18. маја, Дана сећања на жене жртве насиља, Аутономни женски центар је представио платформу Фемицид меморијал, након чега је испред Народне скупштине одржана заједничка улична акција Аутономног женског центра, Жена у црном и Женске солидарности под називом „Памтимо убијене жене!“ Оба догађаја су организована с циљем да се присетимо 406 жена и девојчица које су у периоду од 2011. до 2023. године убијене у Србији у породично-партнерском или контексту сексуалног насиља.

Сећање на 391 убијену жену и 15 убијених девојчица је започето представљањем платформе Фемицид меморијал, на којој је јавности дата на коришћење табела која садржи 12 основних анонимизованих података, којима се штите лични подаци убијених жена и девојчица, а који су индивидуализовани у оној мери да можемо да се сећамо сваке од њих појединачно.

Као извори коришћени су подаци о фемициду које Аутономни женски центар редовно прикупља и објављује, као и подаци из пресуда о фемициду које нам је уступио Центар за истраживачко новинарство. На тај начин су допуњени подаци о случајевима убистава жена и девојчица која нису раније била објављена у медијима, а учиниоци су осуђени за кривично дело убиства или тешког убиства. Такође су додати случајеви убистава девојчица који раније нису били уврштени у податке о фемициду у Србији – истакла је Вања Мацановић у Медија центру.

Подаци о убијеним женама нам изнова показују да је за жене које живе у насиљу најопасније место дом у коме живе са учиниоцем (у 222 случаја, односно 55%) и да су нешто више од половине жена убили њихови брачни или ванбрачни супружници или партнери (у 211 случајева, односно 52%). Жене и девојчице су у највећем броју случајева убијене оруђем (у 151 случају односно 37%) и оружјем (у 129 случајева односно 32%), или су биле пребијене на смрт (у 89 случајева односно 22%) или задављене (у 28 случајева или 7%). У 125 случајева (31%) убиства су учињена ватреним оружјем, пиштољем или пушком, у 4 случаја (1%) бомбом, и у 124 случаја (30%) ножем или скалпелом. 117 учинилаца (30%) је одмах након убиства извршило самоубиство, а 44 (11%) су покушала самоубиство.

Данас смо представиле прву фазу Фемицид меморијала. У другој фази заинтересованој јавности ће бити доступни сви материјали везани за историјат проглашења 18. маја као националног Дана сећања на жене жртве насиља, као и обележавања истог. Такође ће бити доступна истраживања и извештаји Аутономног женског центра о фемициду, јавно објављени Извештаји и препоруке Заштитника грађана у којима су били утврђени пропусти представника институција, као и све иницијативе Аутономног женског центра усмерене на утврђивање одговорности представника институција у случајевима убистава жена и девојчица у Србији. Како је у најмање 106 случајева (26%) насиље било раније пријављивано институцијама, циљ обележавања је и да се не забораве пропусти представника институција који нису заштитили животе жена када су пријавиле насиље – додала је Вања Мацановић.

Осврћући се на убиство жене на Новом Београду, Вања Мацановић је истакла да ове године забрињава број убијених жена које су раније пријављивале насиље (у најмање 5 од 9 случајева) и да ово убиство, као и последњи случај покушаја убиства у Ваљеву, показују привилеговано поступање судија и тужилаца према учиниоцима насиља према женама занемаривањем ризика у коме се жене жртве насиља налазе. Замолила је медије да не пишу да су за убиство криве хитне мере, или било које друге мере које се изричу учиниоцима насиља, већ да враћају одговорност на оне представнике надлежних институција који сматрају да опасне учиниоце насиља заустављају благе мере.

Пошто ни у овој години Високи савет судства и Високи савет тужилаштва нису сматрали да у раније пријављиваним и процесуираним случајевима постоје разлози за преиспитивање поступања судија и тужилаца, стајањем испред Народне скупштине Републике Србије активистиње су подсетиле народне посланице и посланике на иницијативе да се измене Закон о судијама и Закон о јавном тужилаштву уношењем одредбе по којој ће се поступање, односно непоступање судије/тужиоца које је довело до наступања смртног исхода или тешког повређивања оштећене или сведока, сматрати тежим дисциплинским прекршајем; да се организује јавно слушање поводом случаја убиства жене у Пироту марта 2023.године; да се успостави Национални механизам (тело) за праћење и анализу случајева фемицида.

Надамо се да ће овај сазив Народне скупштине те иницијативе разматрати и подржати.

Памтимо убијене жене! Не дозволимо да још једна жена у Србији буде убијена због погрешног поступања или непоступања надлежних институција – поручују чланице Аутономног женског центра поводом 18. маја, Дана сећања на жене жртве насиља у Србији.

Подели на мрежама

Повезани чланци