Обележено 78 година од Пријепољске битке – Ко може небо отети птици

Обележено 78 година од Пријепољске битке – Ко може небо отети птици

 У суботу 4. децембра навршило се 78 година од Пријепољске битке, када је у једном дану у сукобу са фашистичким окупатором, погинуло скоро 500 бораца Народноослободилачке војске. Општинско удружење бораца, потомака и поштовалаца народноослободилачког рата и Општина Пријепоље овај значајан датум облежили су комеморативним скупом код спомен комплекса „4. децембар“.

Међу остацима рушевина некадашње болнице, где је 1953. године подигнут монументални спомен комплекс „4. децембар“, рад вајара Лојзе Долинара и ове године окупио се велики број оних који су желели да одају пошту палим борцима Пријепољске битке. У знак сећања на погинуле  венце и цвеће полжило је више од двадесет делегација из Србије и Црне Горе, представници Војске Републике Србије , општине Пријепоље и удружења бораца из суседних општина и градова.

Пријепољска битка се сматра једном од најтежих битака Народно-ослободилачког рата, када је у једном дану погинуло 458 бораца Прве Шумадијске бригаде, Друге и треће пролетерске, Друге далматинске, Четврте и Десете Крајишке бригаде, Милешевског, Пријепољског и Пљеваљског одреда.

Четврти децембар је био дан када се бранила слободна територија, када су се бранили идеали због чега су ти млади људи поклонили своје животе нама млађим нараштајима који ово не смемо да заборавимо. Самим тим што нас има оволико и што је дошао велики број представника свих организација дајемо до знања да нису узалуд поклонили своје животе – истакао је председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

Председник Удружења бораца НОР 1941 – 45 општине Пријепоље Милан Лучић своју захвалност палим борцима одао је песмом “Ко може небо отети птици”.

Вама поштовани борци и хероји Пријепољске битке ваше небо, које сте и нама даривали, сигурно нико не може отети. Ви сте својим херојством и својом храброшћу доказали како се чува и брани слобода – поручио је Милан Лучић.

Лучић је напоменуо да у склопу Пријепољске битке у нашој општини постоји осам спомен обележја и изразио жаљење што се о њима не не води рачуна онолико колико су то заслужили борци који су дали животе за слободу отаџбине. Поруке слободе и сећања на 4. децембар, преточена у бројне књиге и песме, казивали су Миња Лучић и Лазар Цвијовић.

Опширније о томе шта су рекли представници делагација из Србије и Црне Горе погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци