Од идеје до реализације – Друштвене мреже шанса за пробој на тржиште

Од идеје до реализације – Друштвене мреже шанса за пробој на тржиште

Пре него што покренемо сопствени посао, важно је изанализирати почетну идеју, размишљати о снагама и могућностима које имамо, али и о слабостима и претњама. Следећи корак је сачињавање бизнис плана, који уз добар маркетинг, води до успешног пословног пута. О свему овоме, али и о важности интернета и друштвених мрежа за промоцију и продају било је речи на тренингу „Од идеје до реализације“, који је Удружење Форум жена Пријепоља организовао за почетнице у бизнису из Пријепоља и Прибоја.

Економско оснаживање жена је предуслов за остваривање њихових пуних потенцијала у друштву, а пракса показује да се највећи број одлучује за покретање малих и микро предузећа, врло често захваљујући различитим субвенцијама.

Првенствено се бавим производњом козијег сира, сурутке и млека, које увек можете да нађете у свежем стању. Такође продајемо и јариће. Све наше козе су уматичене. Нисам користила субвенције НСЗ, већ само оне које даје држава и општина – каже Самира Фазлић, носитељка ољопривредног газдинства Фазлић.

Магдалина Ружић је захваљујући субвенцији Националне службе за запошљавање отворила кројачку радњу „Цик – цак“. Иако је завршила образовање у области музике, шивењем се бави већ 30 година, а највише креира одећу „за сваки дан“, од најквалитетнијих памучних материјала из Турске. Муштерије имају могућност да сами креирају жељени одевни преглед.

Ирина Глушчевић је уз подршку Форума жена Пријепоља основала Удружење „Каменогорке“, које је започело узгој органске хране, печурки и лековитог биља.

Иако је већина присутних жена бизнис већ покренула, практична знања о начинима промоције, важности умрежавања, анализи тржишта и корисним интернет алатима биће им од великог значаја за успешнији развој пословања.

Семинар „Од идеје до реализације“ је организовало Удружење Форум жена Пријепоља у оквиру пројекта „Економско оснаживање жена на селу“ уз подршку Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог Републике Србије.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци