Од октобра скупље грејање – Општинско веће дало зелено светло

Од октобра скупље грејање – Општинско веће дало зелено светло

Извештаји о раду за прошлу годину установа које се финасирају из буџета општине, нашли су се на дневном реду 51. седнице Општинског већа, за коју је предложено чак 60 тачака. Дневни ред допуњен је са још четири тачке, између осталих и разматрањем захтева грађана МЗ Јабука за решавање статуса Меморијалног комплекса „Бошко Буха“. Најављено је и повећање цене грејања за наредну грејну сезону, као и да ће се вртић на јесен опет суочити са старим проблемом, а то је недостатак простора за сву пријављену децу.

Почетак заседања био је резервисан за расправу о завршном буџету општине Пријепоље за прошлу годину. Констатовано је да није на време ангажована ревизорска кућа, па уз буџет није стигао извештај ревизора који је обавезан. Обећано је да ће се све то решавати у ходу, а морало би убрзаном, јер је законски рок да Скупштина усвоји завршни буџет крај јуна.

Изостао је и извештај о раду Туристичке организације Пријепоља за прошлу годину. Разлог – непознат свима присутним, а из Туристичке се није појавио нико да објасни. Као и годинама уназад, опет је констатовано да као туристичка дестинација имамо све, али где да се сместе људи који желе да преноће, још увек је проблем.

Похвале за рад стигле су на адресе Дома културе, Музеја, Црвеног крста. Уљуљканост у похвалама на кратко је прекинуо податак Центра за социјални рад да је све више људи којима је неопходно социјално збрињавање, а да ова установа нема капацитета да адекватно одговори на све захтеве. Партнерско насиље је у порасту, бртој младих и старијих са психичким сметњама такође. Локална организациона јединица и прихватилште за све у стању социјалне потребе, у великој мери би решило проблеме.

У првом кварталу ове године Јавно комунално предузеће Лим пословало је са губицима због услуге грејања. Тако се овај пут расправа већника није спотакла на нагомлано смеће и депоније, већ је подгрејана најављеним повећањем цене грејања.

Дефинитивно, цена грејања мора да се повећа, зато што су грађани који су прикључени на градску топлану привилеговани. Ако ништа, они своје рачуне за грејање могу да плате са неким кашњењем од нека три – четири месеца. Морамо реалније сагледати ту ситуацију, поготово што грађани из центра града нису социјална категорија, морају и они учествовати у економској цени грејања. Ту наравно постоје нека законска ограничења која је то максимална цена грејања која може да буде у једној локалној самоуправи -каже председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

И док се размишља о новој цени грејања, Предшколској установи „Миша Цвијовић“ на врата куцају стари проблеми – где сместити сву пријављену децу за вртић?

Ми неко решење морамо наћи. Имамо око 200 деце на чекању – закључује Бабић.  

Оно што ће запосленима у вртићу на кратко олакшати муке које долазе је једнократна новчана помоћ од општине у износу од 10.000 динара за 99 запослених. Средства за ову намену биће повучена из робних резерви.

Подели на мрежама

Повезани чланци