Од петка све џамије отворене за вренике, уз поштовање мера заштите

Од петка све џамије отворене за вренике, уз поштовање мера заштите

Како је укидањем ванредног стања потврђено да је ризик од ширења болести смањен, исламске заједнице су донеле одлуку да од петка, 8. маја отворе врата свих џамија за молитве. У џамијама ће се клањати свих 5 дневних намаза, џума намаз петком, као и вечерња рамазанска молитва теравија.

Иако се џамије отварају за све молитве, имами пријепољских џамија апелују на све исламске вернике и вернице, посебно старије од 65 година и оне са хроничним болестима да се, у циљу заштите свог здравља и здравља других, до даљњег уздрже доласка у џамије, а да дневне намазе, као и до сада, обављају у својим кућама.

Имами и џематски одбори имају обавезу да на улазу у сваку џамију или њено двориште обезбеде средства за дезинфекцију обуће и руку, која ће бити доступна свим џематлијама. Поштоваће се мере превенције, па је прописано сваком ко улази у џамију ношење заштитне маске, физичка дистанца међу клањачима, избегавање руковања и задржавања.

Неопходно је појачано одржавање хигијене простора у коме се обавља молитва, њeгова дезинфекција и редовно проветравање. И даље остају на снази мере забране масовних верских скупова, мектебске наставе и организовање заједичких ифтара.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *