Од почетка године званично забележено шеснаест жртава трговине људима

Од почетка године званично забележено шеснаест жртава трговине људима

Само заједно можемо спречити трговину људима.“ „Трговина људима је кривично дело!“ „Стоп радној експлоатацији!“ – само су неке од порука које су послате са уличне акције коју су симболично тачно у подне испред градског музеја одржале чланице и активисткиње Форума жена Пријепоља, који је чланица Анти – трафикинг мреже, односно мреже женских организација удружених у борби против трговине људима.

Према подацима невладине организације „Астра“, најзаступљенији облик трговине људима је сексуална експлоатација, затим експолатација деце, принуда на брак, нелегално усвојење, просјачење и трговина органима, која у Србији још увек званично није забележена. Србија је земља порекла, транзита и дестинације жртава трговине људима, уз пораст интерне трговине.

Развој нових технологија, а нарочито друштвених мрежа, олакшао је, убрзао и учинио мање видљивим процес регрутације жртава. Измењене политичке околности и сиромаштво допринели су масовним покушајима да се на непроверене и често рискантне начине дође до бољег живота ‒ због чега сада око 80% идентификованих жртава у Србији чине жене и деца са ових простора, док су раније то махом биле стране држављанке. Посебно је алармантна чињеница да проценат заступљености малолетника/ца у укупном броју идентификованих жртава из године у годину расте и тренутно износи око 40% од укупног броја свих жртава. Старосна граница деце увучене у ланац трговине људима све је нижа, па је са 15‒16 година пала на 12‒13, подаци су „Астре“.

Подаци осталих институција и невладиних организација укључених у борбу против трговине људима на овим просторима такође су поражавајући, док сви релевантни извештаји о трговини људима (CEDAW, TIP Report 2019), и у њима садржане препоруке, указују на то да је неопходан хитан, снажан и синхронизован одговор свих актера на пољу борбе против трговине људима у циљу ублажавања овог проблема.

Светски дан борбе против трговине људима је установљен 2013. године резолуцијом Генералне скупштине УН у циљу подизања свести јавности о проблему светских размера, који представља модерни облик ропства. Последњи извештај Међународне организације рада наводи да се више од 40 милиона људи на свету налази у неком облику ропства, а да су од тога скоро 25 милиона жртве радне експлоатације, у шта спада и сексуална експлоатација, док се остатак односи на жртве присилног брака.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *