Округли сто: „Библиотечки завичајни фондови – поливалентне базе за проучавање сакралне баштине“

Округли сто: „Библиотечки завичајни фондови – поливалентне базе за проучавање сакралне баштине“

Циљ округлог стола је афирмација завичајних фондова, као и анимирање истраживачких активности свих завичајних библиотечких фондова и повећања стандарда. Радове је изложило седам библиотекара из Јагодине, Обреновца, Бијелог Поља, Пљеваља, Пријепоља, Суботице и Новог Пазара.

Тема мог рада је сликовна грађа на којима се налазе сакралне грађевине у Јагодини. Причам о џамији која је саграђена 1555. године коју је саградио Дериш бег. Срушена је 1928. године. Причаћу и о старој нашој цркви Светог Архангела Михајла, која је саграђане 1818. године, а ктитор је био Милош Обреновић. Та црква у Јагодини постоји и данас – каже Нада Димитријевић из Народне библиотеке „Радислав Никчевић“ из Јагодине.

И Бијело Поље познато је по неколико ствари када је у питању сакрална баштина.

У цркви апостола Петра и Павла, по претпоставци, штампан је један од најстзаријих ћириличних списа на овим просторима – Мирослављево јеванђеље, које је карактеристично по начину на који је писан, односно по облику ћириличног писма које је употребљено за рукописање – каже руководилац Народне библиотеке у Бијелом Пољу Един Смаиловић.

Овогодишњи округли сто посвећен је и јубилеју 800 година манастира Милешева.

Мој рад је на једном месту сакупио много извора информација. Описане су књиге, фотографије, чланци, беџеви, салвете, рекламе, аудио и видео записи. На једном месту сам објединила грађу коју други могу да проучавају о Манастиру Милешева – каже из  Завичајног одељења библиотеке „Вук Караџић“ Пријепоље Хадија Кријешторац.

Сви радови презентовани на округлом, могу се наћи и на порталима бибилиотека које су учествовале на скупу.

Подели на мрежама

Повезани чланци