ОПРЕЗ – Прети опасност од пожара услед врућина

ОПРЕЗ – Прети опасност од пожара услед врућина

Изузетно високе дневне температуре и ниска влажност ваздуха погодују настанку и ширењу пожара, па стручњаци упозоравају на додатну опрезност. У овом периоду посебно је важно поштовати упозорења о неспаљивању биљног отпада на отвореном, јер се због сувог растиња пламен брзо шири и може изазвати озбиљне шумске пожаре, поручују из Штаба за ванредне ситуације општине Пријепоље.

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење на тропски талас који ће трајати до 6. августа, при чему ће дневне температуре достизати и 40ти подељак Целзијусове скале. Поред опасности по здравље људи услед дехидратације и сунчанице, велика је опасност и од избијања пожара.

Начелник Штаба за ванредне ситуације општине Пријепоље Горан Посркача је овом приликом подсетио да је по закону свака особа која уочи пламен на отвореном дужна да обавести најближу ватрогасну службу и да се у складу са својим могућностима укључи у његово гашење. Он такође подсећа да Закон о заштити од пожара предвиђа високе новчане казне за особе које врше спаљивање отпада на отвореном, а у случају веће материјалне штете, чак и затвор од 6 месеци до 3 године.

Више у видео прилогу:

 

Подели на мрежама

Повезани чланци