Општина Аранђеловац – позитиван пример оснаживања и повезивања жена

Општина Аранђеловац – позитиван пример оснаживања и повезивања жена

Бољи економски положај жена је предуслов за већу заступљеност и учешће жена у друштвеним токовима, независност и социјалну сигурност. Недовољна заступљеност жена у развоју једне локалне самоуправе значи да се огроман потенцијал половине становништва не користи. Важну улогу и допринос у побољшању положаја жена, а тиме и целокупне заједнице имају политике и програми општина и градова. Један од позитивнх примера подстицања економског оснаживања и повезивања жена кроз различите пројекте је општина Аранђеловац.

Општина Аранђеловац, попут већине општина и градова у Србији нема посебне позиве намењене економском оснаживању жена, али кроз различите пројекте које реализује Савет за родну равноправност ради на унапређењу положаја жена у социјалном и економском погледу. Један од резултата тих пројекта поред индивидуалног оснаживања жена подршком бизнис идеја и едукација је и оснивање женског удружења са предузетничком формом.

То је наше прво Удружење жена „Орашац“ које функционише као удружење малих произвођача и произвођачица различитих рукотворина, али и хране и пића. Они су до сада у прве две године свог пословања имали око 40 манифестација на којима су излагали своје делатности и преко 15 продајних иложби и базара на којима су се представиле. То удружење је формирано уз подршку Комисије и Савета за родну равноправност која се огледа не само у обезбеђивању прилика или материјалних средстава за учешће на манифестацијама, већ у стратешкој, будући да смо их препознали и уврстили у све актзе о родној равноправности. Препознали смо да је потребно да се системски бавимо оснаживањем жена и из других села – истиче Јован Аксентијевић из Савета за родну равноправност општине Аранђеловац.  

Удруживање и повезивање жена у општини која има две градске и 18 сеоских месних заједница виде као кључно за унапређење положаја жена, али сматрају да економској компоненти удруживања мора претходити оснаживање жена на социјалном, културном и едукативном нивоу.

Оно што смо ми покушали и што саветујем колегама у другим општинама и градовима да се пође од једне карте солидарности. Прве идеје и назнаке женског удруживања које смо ми подржали, били су управо из домена женске солидарности. Жене су из различитих села са различитим позадинским структурама желеле да буду једна са другом и преговарају о неким важним сеоским темама. Важно је да се оснаживање жена препозна као једна шира кетегорија која пре свега обухвата њихово социјално оснаживање, а онда као крунски резултат надградите економску компоненту, односно економски их оснажите – препоручује Аксентијевић.   

Поред обука за писање бизнис планова, општинска управа Аранђеловца кроз иновативне услуге нуди помоћ при конкурисању за средства за предузетнике и предузетнице код Фонда за развој, што се показало као добра пракса.

Ми пружамо бесплатну помоћ и консултације при попуњавању формулара и то функционише тако што када неко дође у канцеларију одштампа се формулар и заједно пролазимо питање по питање, прибављамо неопходна документа и на крају ми смо ту када предају апликацију на шалтеру поште. Најскорија статистика показује да из Аранђеловца није било одбијених и одбачених пријава, тако да заиста можемо да кажемо да је труд са грађанима и грађанкама уродио плодом -закључује Јован Аксентијевић.

Аксентијевић додаје да је потребно да што више знања и искуства циркулише међу општинама и да би преузимање добрих пракси у унапређењу положаја жена могло да буде кључ напретка целокупне заједнице.

Подели на мрежама

Повезани чланци