Општинско веће опростило медијима све нерегуларности у реализацији пројеката

Општинско веће опростило медијима све нерегуларности у реализацији пројеката

Медији који су добили средства од општине Пријепоље на прошлогодишњем конкурсу, а за које је Комисија о трошењу буџетских средстава утврдила да нису испоштовали уговорне обавезе, неће морати да враћају новац у буџет Општине. Ово је изгласано на 51. седници Општинског већа. Пре месец дана, са истог места, послата је порука да ће медији који нису наменски утрошили средства, или нису произвели планиране садржаје, морати да врате новац у општинску касу.  

Комисија која је била задужена да утрвди евентуалне неправилности у спровођењу прошлогодишњег Конкурса за суфинансирање пројеката у области јавног информисања, као главни проблем истиче да одређени медији нису произвели уговорени број садржаја, или да су један садржај користили и на другим конкурсима. За изрицање санкција није надлежна Комисија, зато је то препуштено Већу, које је овај пут било благонаклоно и није наложило медијима да врате новац у буџет. Зашто?

Нисмо устукнули зато што некоме желимо да опростимо нешто што је урадио како не треба, а већина медија има пропуста, неки су чак недопустиви. Разлог због чега смо прибегли овој одлуци, је зато што уговором нису биле јасно прецизиране обавезе, тако да би ушли у једно врзино коло из којег уопште не би могли лагано да изађемо. Једноставно, ми смо приморани да овај пут прибегнемо оваквом начину решавања овог проблема, што дефинитивно више никад неће да се понови – каже председник Општине Пријепоље Владимир Бабић и додаје да медији који нису испоштовали уговоре, неће бити подржани на наредном конкурсу.

Оно што ће се наћи у наредним обавезујућим ставкама уговора, а не у препорукама, као што је до сад био случај, је да се новац мора користити са наменског рачуна Трезора, а не пословних, речено је на Већу. На тај начин, лакше ће се ући у траг новца који општина додељује медијима. Такође, Комисија је дала препоруку и да се у рад Комисије следећи пут укључи медијски стручњак, који би оцењивао сам квалитет медијских садржаја.  

Читајте на овом линку текст у којем смо истраживали које уговорне обавезе медији нису испоштовали.

Већници су као допуне, већ обимног дневног реда са више од 100 тачака, разматрали и куповину котла за објекат „Дуга“ Предшколске установе Миша Цвијовић. Одустало се од првобитног плана да се објекат прикључи на грејање Гимназије, јер технички то није могуће, тако да је куповина котла једино решење. Процењена вредност набавке котла је 3.000.000 динара, а средства би се обезбедила из текуће буџетске резерве. Грејна сезона почиње за два месеца и није остало много времена да се реши проблем грејања малишана и запослених у овом објекту.

Одлучено је и да се распише јавна набавка за пружање услуге Јавног превоза на четири месеца, након чега би коначно требало да се ова пракса прекине и приступи концесионом акту.

Већници су изгласали да ће Општина за набавку минибуса за превоз сеоског становништа додати још нешто више од милион динара на постојећих седам, које је добила од Министарства за бригу о селу.

На адресу општине стигли су захтеви грађана за санацију потпорних зидова, што је већнике посебно инспирисало, те је за ову тачку потрошено највише времена. Тако је одлучено да се за улицу Милешевске партизанске чете уради пројектно техничка документација за реконструкцију целе улице, а да се у оквиру тога обухвати и санација потпорног зида, за који је оцењено да може угрозити нечију безбедност, због лошег стања у којем се налази. Одговарањем на сваки од многобројних захтева појединачно, отворила би се Пандорина кутија и буџет општине би се трошио само на то, рекао је председник општине Бабић. Зато ће се сви захтеви предати Одељењу за инвестиције и утврдити њихова основаност, односно, да ли се ти потпорни зидови налазе у приватном или власништву Општине.

Општинско веће наложиће Управном одбору Дома културе да достави извештај да ли угоститељски објекат који се налази у Дому културе испуњава све уговорне обавезе, након што је неколико пристуних чланова Већа изразило сумњу да их власник овог објекта крши. Сматрају да се башта овог кафића простире на већој површини платоа него што би требало, да је то директна узурпација земљишта, а да је сама зграда Дома мање уочљива. Руководство општине неће подржавати било какве нелегалне послове, поручио је председник Општине, а Дому културе остављен је рок од 15 дана за достављање овог извештаја.

Подели на мрежама

Повезани чланци