Изложба слика “Уједињене боје Диванхане” отворена у Музеју у Пријепољу

Изложба слика “Уједињене боје Диванхане” отворена у Музеју у Пријепољу

Изложба слика младих уметница петог сазива ликовне колоније „Уједињене боје Диванхане“ отворена је у Музеју у Пријепољу. Стваралачки рад осам младих сликарки из свих крајева Србије даје овогодишњој колонији епитет женске колоније.

Ово је пета година како Удружење за науку, културу и умјетност Бошњака „Диванхана“, уз финансирање Министарства културе и информисања и Бошњачког националног вијећа, организује ликовну колонију и изложбу „Уједињене боје Диванхане“. Kолонија је одржана  крајем јула и сваке године се одржава на различитим локацијама.

Ова колонија је одржана летос у Новом Пазару, у једном предивном месту које се зове Долина Јерке на којој су учествовале уметнице. Зашто кажем уметнице? Зато што смо се одлучили да то буде женска колонија ове године. Тих седам дана тог дружења било је изузетно пријатно гледати колико су ангажоване у том свом стваралаштву и мислим да ова изложба заслужује и друге, много веће галерије – каже оснивач ликовне колоније „Диванхана“ Меша Брничанин.

Своје радове изложило је 8 младих уметница из Београда, Новог Сада, Приштине, Ваљева, Прибоја и Чајетине.

Учесница колоније била је и академска сликарка из Прибоја и директорка ликовне колоније Сара Обрадовић.

У питању су само слике на платну, а радили смо техником акрила на платну. Има нас из разних градова и различитих крајева па је самим тим свака од нас донела неки свој начин рада, технику рада, приступ рада. На пример, неки мотиви се чак и понављају али потпуно другачије делују док не видите да јо то заправо иста воденица или колиба или неко друго окружење. Најчешће смо радили тај простор у којем смо стварали, с тим што су неки то претворили у апстракцију па, можда, неко аматерско око посматрача то не може одмах да препозна – каже директорка ликовне колоније „Диванхана“ Сара Обрадовић.

Своју премијеру изложба је имала у Прибоју. У галеријском простору пријепољског Музеја, изложба ће боравити  месец дана, након чега се сели у Чајетину. У плану је и да обиђе све градове одакле долазе ауторке слика. Наредне године ликовна колонија ће седам дана боравити у Призрену.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци