Отворени кафићи уз строге мере превенције ширења вируса

Отворени кафићи уз строге мере превенције ширења вируса

У оквиру ублажавања мера донетих у циљу спречавања ширења корона вируса, после више од месец дана ресторани и кафићи су поново почели са радом. Екипа Телевизије Форум је посетила неке од њих и проверила како су се угоститељи прилагодили препорукама надлежних, пре свега онима које се односе на социјалну дистанцу и обавезну дезинфекцију.

И пре доношења одлуке о затварању кафића и ресторана у Србији, највећи степен бриге за своје госте показао је кафе „Бронкс“ у Подвароши, чији су власници затворили објекат, у циљу спречавања ширења корона вируса. Ништа мању друштвену одговорност нису показали ни садa.

Тренутно послујемо тако што имамо кафу „за понети“. Нисмо отворили кафић јер сматрамо да још увек није безбедно, а и услови о мерама заштите су доста строги и тешко их је испунити. Кафићима који имају терасу је много лакше, док би код нас то тешко ишло. Требало би да имамо „дезо баријере“, требало би да вршимо селекцију гостију, што је када је у питању наш кафић веома тешко, јер код нас су гости овде као једна велика фамилија. Било би незгодно да ми ту сад вршимо селекцију ко може ући, а ко не. Било би ту и неких несугласица, љутили би се гости… Да би то избегли, решили смо да наставимо овако – каже Марко Клачар, сувласник кафеа „Бронкс“.

Иако немају башту, потрудили су се да својим гостима створе простор где могу сести и попити кафу.

Средили смо простор на овој „Промаји“, опрали смо све, очистили, средили клупице, тако да гости који узму кафу могу ту да седну. Имају и поред Лима две наше клупице које смо уредили, тако да наши гости могу на сунчаном дану лепо да попију кафу – истиче Клачар.

И у кафићима који имају терасе, гостију је у преподневним сатима било веома мало, иако власници кажу да су предузете све неопходне мере превенције.

Ми смо ту да испунимо те захтеве, да направимо размаке између столова на отвореном простору, као и унутра. Имамо довољно 75% алкохола, разних дезинфекционих средстава, гелова за суво прање руку, влажних марамица и сл. Сви запослени су у обавези да носе заштитне рукавице и маске. Обезбедили смо чак и једну количину маски и рукавица да понудимо неким гостима, ако буду изразили жељу да их носе у објекту, иако немају обавезу да то ураде – каже Дејан Ћубић, власник кафе ресторана „Плато“.

Ћубић истиче да су угоститељи поднели велики финансијски терет због пандемије.

Ми нисмо радили и био је проблем сачувати раднике, будући да почињу сезоне и на приморју и у другим туристичким центрима. А и сада, ми морамо затворити у пет сати – ми буквално радимо само пола радног времена. Људи су још увек збуњени да ли треба да излазе у кафиће, можда су мало изгубили и навику – истиче Ћубић.

Закупци угоститељских објеката се надају да ће власници имати разумевања и умањити кирије, због новонастале ситуације, што би уз мере Владе помогло да се спречи затварање ових објеката и сачувају радна места.

Подели на мрежама

Повезани чланци