Пандемија Ковид19 повећала обим неплаћеног рада жена

Пандемија Ковид19 повећала обим неплаћеног рада жена

Пандемија доприноси додатном испољавању свих постојећих неједнакости. Настава на даљину је лакша деци која имају своју собу и рачунар, самоизолација је подношљивија у пространој кући него у скученом стану, а приступ здравственим услугама једноставнији онима који живе у граду. Једна од последица корона вируса је и повећање обима неплаћеног рада, који у највећој мери обављају жене.

Пандемија корона вируса није изазвала само кризу здравственог система, већ и економску кризу. Затварање школа и изолација домаћинстава значи да се посао бриге о деци премешта из плаћене економије, попут школа и вртића у неплаћену, што највише главобоље задаје самохраним родитељима, међу којима су већински жене, како ускладити посао и бригу о деци. Додатна обавеза је помоћ ђацима млађих разреда приликом учења на даљину, као и појачано одржавање хигијене, што је већини жена значајно скратило количину слободног времена.

Према подацима Међународне организације рада, жене и даље на плећима носе терет три четвртине неплаћеног рада у виду старања о другима. Ситуација је посебно тешка за жене које раде на даљину, док се успут старају и о другим члановима породице, што ствара додатни притисак и представља претњу по њихово ментално здравље.

Текст је настао уз подршку Реконструкција женског фонда.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *