Осуђени насилник добио новац од Града Лесковца за борбу против насиља

Осуђени насилник добио новац од Града Лесковца за борбу против насиља

Мрежа „Жене против насиља“ упутила је отворено писмо Координационом телу за родну равноправност Владе републике Србије и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, поводом одлуке града Лесковца да средства за пружање услуге „СОС телефон за жртве насиља“ додели удружењу „Маме и Тате“, чији је заступник Миодраг Станковић правоснажно осуђен за насиље у породици. Станковић је био и члан радне групе која је израдила Националну стратегију за спречавање и сузбијање насиља над женама у породици и партнерским односима за период од 2021. до 2025. године.

Мрежа „Жене против насиља“ је затражила од Координационог тела и Министарства да неодложно реагују у складу са принципима дужне пажње и Мрежу обавесте о поступцима које ће предузети у вези са спорним одлуком.

Затражила је и информацију како ће осигурати да се у будућности овакве ситуације не понове и да у креирању политика, пракси и легислативе у области спречавања и сузбијања насиља не учествују правоснажно осуђени насилници.

Женске организације чланице Мреже желе да знају и какав је механизам контроле да се буџетска средства за услуге социјалне заштите, које су усмерене на спречавање и субзијање насиља према женама, расподеле у складу са процењеним потребама, уважавајући плуралитет пружалаца услуга, њихову компетентност и капацитете, као и дужину рада уз поштовање међународних стандарда у овој области, посебно Истанбулске Конвенције.

На овај начин сузбијање и спречавање насиља у породици у Србији су обесмишљени и доведени до апсурда, а жене које преживљавају насиље су изневерене и доведене у ситуацију да подршку траже од насилника, каже се, између осталог, у саопштењу Мреже „Жене против насиља“.

Подели на мрежама

Повезани чланци