Планинарење све популарније у Србији – Летња школа водича у Сопотници ове године у три смене

Планинарење све популарније у Србији – Летња школа водича у Сопотници ове године у три смене

Планинарски дом у Сопотници је и овог лета стециште планинара из целе Србије, који пролазе обуку у Летњој школи планинарских водича Планинарског савеза Србије. Интересовање за добијање звања планинарског водича треће категорије не опада, па ће и овог лета обуку проћи око 50 планинара и планинарки, подељених у три групе.

Планинарски савез Србије сваког лета у Националном центру за обуку у Сопотници даје шансу за стицање звања водича треће категорије, што омогућава вођење планинарских група у летњим условима и освајање врхова до 3.000 метара надморске висине, заинтересованим члановима клубова, којих је у адресару Планинарског савеза тренутно 200 и који окупљају више од 20.000 чланова. Од 1997. године, када је основана Служба водича, ову обуку је прошло око 900 планинара и планинарки а дозволу за водиче тренутно има више од 400 чланова Савеза, а интересовање расте, каже Зоран Контић, један од инструктора и члан Управног одбора Планинарског савеза Србије.

„Истрајни смо у проналажењу што квалитетнијих кандидата који долазе овде у Сопотницу. Пре него што дођу пролазе неколико испита, неколико „сита и решета“, што би ми рекли. Припремљени са неким предзнањима, која стичу вишегодишњим трудом, наметну се својој локалној, матичној планинарској организацији, а касније Планинарском савезу Србије, која их упути на финализацију овде у Сопотницу“, рекао нам је Драган Петрић, инструктор ПСС и председник ПК „Камена Гора“

Љубав према природи и планинарењу и жеља за даљим усавршавањем су главни мотиви за долазак у Летњу школу планинарских водича, рекли су нам Растко Поповић из јагодинског ПК „Планински дух“, Марија Радојковић из београдског ПК „СЕТ“ и Весна Шабановић и Слободан Трмчић из београдског ПК „Железничар“ .

Сопотница и околне планине пружају идеалне услове за спровођење обуке у летњој школи, што је један од разлога за проглашење Националног центра за обуку планинарских водича Планинарског савеза Србије управо овде. Ово је значајно за општину Пријепоље, каже председник Општине Драго Попадић, који је са сарадницима и в.д. директором Туристичке организације Пријепоље Петром Васиљевићем посетио Планинарски дом.

„Дошли смо да дамо подршку овој идеји и овоме што они раде, заиста то значи доста туризму у Пријепољу и трудићемо се да им помогнемо. А како другачије да помогнемо него да изградимо инфраструктуру до саме Сопотнице. Сви смо сведоци, видели смо да пут ка Каменој Гори отвара неке нове видике у туризму, морамо и за Сопотницу, Сопотница то итекако заслужује. У преговорима смо са државом, по питању пута из правца Ивања до Сопотнице и надамо се да ће машине брзо то да ураде“, рекао је Попадић.

Попадић каже да су саниране рупе на путу од Лучица до Сопотнице а да ће се у наредном периоду радити на пројекту асфалтирања пута до водопада, главне атракције заштићеног подручја Споменик природе „Слапови Сопотнице“, којим управља Планинарски клуб „Камена Гора“. Такође, најавио је и радове на кошењу растиња око пута и реконструкцију моста у Лучицама, чија се дрвена облога налази у веома лошем стању.

Подели на мрежама

Повезани чланци