Почела друга фаза радова на депонији Бањица – трансфер смећа у Ужице половином наредне године?

Почела друга фаза радова на депонији Бањица – трансфер смећа у Ужице половином наредне године?

Почела је друга фаза радова на изградњи Регионалне санитарне депоније „Бањица“, након што су добијене све неопходне грађевинске дозволе. Смеће из овог претоварног центра требало би да се већ половином следеће године транспортује на депонију Дубоко у Ужице.

Пре почетка друге фазе радова на изградњи Регионалне депоније „Бањица“, неопходно је било прибавити четири грађевинске дозволе: за далековод, саобраћајни прикључак на магистрални пут, приступне саобраћајнице и водовод. Ова процедура била је и разлог зашто радови на другој фази почињу касније него што је предвиђено, односно, половином ове године. Такође, задати рок од пет месеци за завршетак друге фазе, могао би бити продужен због наступајуће зиме. Неопходна средства за другу фазу у износу од 170 милиона динара обезбеђена су од Министарства заштите животне средине, Европске банке за обнову и развој и Француске агенције за развој.

У овом периоду општине неће учествовати, не знамо још увек шта ће бити од припрема за почетак рада. Вероватно ће бити неких издатака. Мислим да ће се морати уложити додатна средства за набавку опреме, пре свега два контејнера која би служила за одвоз отпада у Ужице. Требало би набавити и приколице. Нису то нека велика средства за општине. Видећемо шта ће нам још бити неопходно да бисмо почели са радом – каже директор Регионалне санитарне депоније „Бањица“ Љубенко Васиљевић.

За извођаче радова изабрани су предузећа „Јадран“ и „Србија ауто-пут“ из Београда и краљевачка Електромонтажа. Раније најаве су биле да би се трансфер станица могла ставити у функцију половином ове године. Један рок је пробијен, а да радови нису завршени, зато се нови рок помиње са резервом.

Увек волим да дам неки период мало дужи него што се предвиђа. Сматрам да би то могло да се деси до половине следеће године, значи да кренемо са одвозом отпада, с тим да ће нам бити потребан неки период за уходавање запослених. Неће се моћи пуним капацитетом вероватно одмах кренути, него ћемо то морати повећавати из дана у дан – предвиђа динамику радова први и једини човек овог предузећа.

За све што се планира, неопходна су и нова запошљавања, јер предузеће тренутно има само једног запосленог – директора. Процене су да ће бити неопходно да се ангажује око 20 људи.

Урађена је систематизација радних места, само још остаје да донесемо одлуку да ли ћемо у једној смени моћи да све потигнемо. Мислим да нећемо све моћи и да ћемо морати да радимо у две смене, што повећава број извршилаца. Мораћемо да имамо неки број извршилаца у резерви, видећемо како ћемо то регулисати. Морамо правити службе по предузећима, од правне службе, комерцијалне, техничке. Део људи који ће бити директно ангажован биће на трансфер станици, док други могу да обављају и канцеларијске послове у Новој Вароши.

У ком тачно простору у Новој Вароши ће боравити запослени, још увек није познато, као ни са колико средстава и из којих извора ће бити финасиран њихов рад. Биће то заједничка одлука општина које ће имати користи од санитарне депоније Бањица, истиче Васиљевић.

Подсећамо, прва фаза радова, која је подразумевала хидротехничке инсталације, видео надзор, објекте за запослене, портирницу, мерну вагу и асфалтирање саобраћајног дела где ће се вршити прихват и одвоз отпада, завршена је половином маја ове године. Од 97,5 милиона динара, колико је коштала, скоро половину обезбедило је Министарство заштите животне средине, а остатак су сразмерно броју становника, издвојиле општине: Пријепоље 25 милиона, Прибој 15 и Нова Варош 10 милиона.

Подели на мрежама

Повезани чланци