Почела примена антигенских тестова у Ковид амбуланти ДЗ Пријепоље

Почела примена антигенских тестова у Ковид амбуланти ДЗ Пријепоље

Услед повећаног броја пријема пацијената са симптомима сличним корона вирусу, а у циљу брже и ефикасније дијагностике, у Ковид амбуланти Дома здравља Пријепоље започео је нови начин тестирања такозваним антигенским тестовима. Раде се на лицу места, а резултати се добијају у року од 15 минута до пола сата.

Према речима директора Дома здравља др Сеада Поровић током јучерашњег дана у ковид амбуланти Дома здравља у Пријепољу обављен је 81 преглед. Од тог броја 36 пацијената је дошло први пут, док је њих 45 обавило контролни преглед.

У циљу што брже и ефикасније дијагностике у пријепољској Ковид амбуланти од пре неколико дана почела је примена антигенских тестова, који се, као и ПСР тестови, раде узимањем бриса из носа, јер овај тест детектује присуство антигена вируса у самој носној слузници. Због своје високе сензитивности, прецизност брзих антигентских тестова је 96 до 97 одсто, а резултати се добијају максимално за пола сата.

Уколико се антигенским тестом потврди присуство вируса, онда нема потребе за ПСР тестом, који има исти значај и особа се сматра оболелом. Међутим, у случају постојања симптома и негативног резултата антигенског теста неопходно је извршити и ПСР тестирање.

Ови тестови могу да докажу присуство корона вируса и два дана пре појаве симптома, али и три дана након појаве симптома, истиче др Поровић што значи да ће присуство вируса моћи да се региструје пре развијања тешке клиничке слике, а то ће у знатној мери помоћи како пацијентима, тако и самим лекарима.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *