Почео са радом СОС телефон Мреже „Жене против насиља“

Почео са радом СОС телефон Мреже „Жене против насиља“

На Међународни дан СОС телефона 16. мај почела је са радом прва заједничка телефонска линија за жене са искуством родно базираног насиља Савеза женских невладиних организација Мрежа „Жене против насиља“. Број телефона је 0800 300 339 и бесплатан је за позиве са свих мобилних и фиксних оператера, речено је на конференцији коју су представнице овог Савеза одржале јуче у београдском Медија центру.

Мрежа „Жене против насиља“ која постоји од 2005. године је званично формализована у јуну прошле године, односно регистрована под називом Савез женских невладиних организација ‚‚Мрежа жене против насиља“, коју чини 28 организација из Србије, од којих 23 пружају услугу СОС телефона.

Ово је симболичан датум јер је 16. мај Светски дан СОС телефона. Наше полазиште је да свака жена има право на живот без насиља. Верујемо да се живот жена без насиља остварује у друштву које је толерантно, праведно, сигурно, безбедно, у коме се поштују људска права и влада равноправност и разумевање међу грађанима и грађанкама. Такво друштво има нулту толеранцију на насиље. Нашим дугогодишњим радом смо схватиле да не можемо да очекујемо помоћ ни од кога, већ да саме морамо да се удружимо, саме оснујемо телефон и кренемо у борбу против насиља ради снажнијег заједничког одговора – истакла је на конференцији Драгана Вељовић, координаторка Савеза женских НВО МЖПН.

Током прошле године организације чланице Мреже су примиле 13.609 позива и пружиле неки вид помоћи за више од 3.000 жена са искуством насиља.

Долазак на директне консултације код наших чланица био је 1.554. Бесплатна правна помоћ је пружена 3.659 пута, јер постоје организације које имају своје правнике или сарађују са њима. Неке пружају и психолошку или другу врсту помоћи и подршке. Укупан број свих пружених услуга током прошле године био је 18.670, што говори да су наше организације, чланице Мреже, препознате у својим локалним заједницама, да их контактирају неретко и институције или упућују жене да се јаве женским организацијама, баш зато јер смо се ми специјализовале за родно засновано насиље и имамо особе које су едуковане на који начин да приступе женама које се суочавају са тим специфичним проблемом – каже Мина Михајловић, координаторка Савеза женских НВО МЖПН.

На телефонској линији за жене са искуством насиља дежура 13 организација са око 60 стручних консултанткиња са вишегодишњим искуством у раду на СОС телефону. Телефон ће за почетак бити доступан сваког радног дана од 14 до 16 часова, а прво дежурство имаће консултанткиње из Виктимолошког друштва Србије.

То је била наша главна идеја водиља, да удружимо нашу експертизу и да пружимо најбољу услугу за жене жртве насиља. Мени је изузетна част што Виктимолошко друштво креће прво са дежурством и моје колегинице су јако узбуђене и чекају да после ове конференције за штампу у 14 часова крене са радом ова телефонска линија. Ово је пробни технички период који ће трајати два сата и ми се надамо да ћемо ускоро моћи да покријемо ако не свих 24 сата, онда свакако тај неки дневни период од осам до 20 часова – истакла је на конференцији Јасмина Николић из Виктимолошког друштва Србије.

Чланице Савеза су позвале државу да подржи рад ове телефонске линије која ће бити заснована на феминистичким принцпима, као и да уважи експертизу женских НВО консултујући их у изради различитих закона и стратегија. Нова телефонска линија ће имати техничке могућности које обезбеђују доступност ове услуге особама са оштећењем слуха, вида и говора, као и пружање подршке на ромском језику.

Будући да се 18. маја обележава Национални дан сећања на жене жртве насиља, на конференцији је изнет податак да је од почетка године до данас убијено најмање осам жена.

Подели на мрежама

Повезани чланци