Почео упис у Бакије хануме медресу у Пријепољу

Почео упис у Бакије хануме медресу у Пријепољу

Женска медреса у Пријепољу, која је основана 1863. године, а чији је рад обновљен 2009. године изградњом средњошколске установе, ове године уписује 14. генерацију ученица. Подношење пријава за упис траје до 13. јуна, након чега следи пријемни испит.

Рад „Бакије – хануме“ медресе интернатског типа обновљен је пре 13 година, захваљујући доброчинству Кемала и Паше Мујагић, на чијем је имању подигнута зграда, као и бројним донаторима из земље и иностранства. Подношење пријава за упис нове генерације ученица је већ почело.

Пријемни испит ће се одржати 14. јуна са почетком у 13 часова, а секретакра Делва Барјактаревић објашњава да се састоји из два дела – усменог разговора са ученицама и пријемног испита, који представља комбиновани тест са питањима из области познавања ислама, математике и матерњег језика. План и програм рада су најсличнији гимназијском, уз додатне верске предмете.

Интернатски смештај и ношење мараме током наставе су обавезни, с тим да девојке ван школе не морају бити обучене у складу са исламским прописима. По завршеној медреси, као и ђаци осталих средњих школа, могу уписати било који жељени факултет.

У току су припреме и за матурску свечаност којом ће 10 ученица крунисати своје четворогодишње образовање у медреси.

Свечана академија је заказана за суботу, 4. јун са почетком у 19 часова у Великој сали Дома културе у Пријепољу.

Улаз је слободан, а ученице ове школе најављују богат културно-забавни програм, због чега очекују присуство великог броја наших суграђана и суграђанки.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци