Музеј у Пријепољу – Подизање свести о значају археолошког наслеђа

Музеј у Пријепољу – Подизање свести о значају археолошког наслеђа

„Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa“ naziv je predavanja koje je Srpsko arheološko društvo iz Beograda u saradnji sa prijepoljskim muzejom organizovalo u Prijepolju. Bilo je namenjeno predstavnicima lokalne samouprave, donosiocima odluka i stručnim službama, predstavnicima policije, škola, mesnih zajednica, bez čijeg rada briga o arheološkom nasleđu ne može biti kompletna.

Пројекат “Подизање свести о значају археолошког наслеђа“ Српско археолошко друштво покренуло је 2017. године  у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије.

Покренули смо га због тешког стања у коме се налази археолошко наслеђе угрожено, не само од стране дивљих трагача, већ и од разноразних инфраструктурних пројеката. Међутим, ми који радимо у институцијама заштите само смо једна од карика у ланцу заштите, а то је заправо и обавеза локалних самоуправа, полиције, тужилаштва итд. И управо су они циљна група овога пројекта где их упознајемо са специфичностима археолошког наслеђа али и са свим оним детаљима у законима, разним правилницима који њих обавезују да воде рачуна – каже председник Српског археолошког друштва Адам Црнобрња и додаје да су се за ове три године десили одређени помаци, како у локалној самоуправи тако и у сарадњи са полицијом.

Црнобрња сматра да је тренутно стање археолошког наслеђа у великој мери узроковано лоше регулисаним законима и подзаконским актима.

Археолошко наслеђе је у великој мери невидљиво. Мало њега вири изнад земље, углавном се налази испод земље те љУди не воде довољно рачуна али по неким нашим проценама и проценама полиције негде око 8 до 10 хиљада њих се активно бави трагањем и уништавањем археолошких локалитета и археолошког наслеђа.То није само пљачкање појединих предмета већ уништавање свих слојева – сматра Адам Црнобрња.

Дивљи трагачи за благом, који својим активностима директно уништавају археолошко наслеђе, највидљивији су и најчешће спомињани као виновници девастације археолошке баштине, сматра председник Српског археолошког друштва.

То вам је као да цепате лист или два из књиге од 500 страна пошто се археологија не бави појединачним предметом него читавим контекстом из чега ми реконструишемо причу. Тако да свако прекопавње уништава много ширу причу – то је оно што се у народу каже „коље вола за кило меса“ – каже Црнобрња додајући да је последњих месеци кренула акција полиције, републичког МУП-а, УКП-А, СБПОК-а, а примери из околних земаља показали су да једино спрегом свих органа власти може нешто да се учини.

Пријепоље је  28. град од укупно 30 у којима је у протекле две године одржано ово предавање, а присуствовали су представници локалне самоуправе, установа културе, Туристичке организације Пријепоље, школа и полиције.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *