Подршка за Милену Радуловић – О сексуалном насиљу не треба ћутати

Подршка за Милену Радуловић – О сексуалном насиљу не треба ћутати

Након признања Милене Радуловић да ју је режисер, сценариста и власник школе глуме "Ствар срца" Мирослав Мика Алексић као малолетницу сексуално напаствовао и злостављао, огласиле су се бројне невладине организације, глумице и глумци, појединци, са порукама подршке младој глумици, која се осмелила да јавно проговори о свом искуству, као и свим другим девојкама које су доживеле било који облик сексуалног насиља.

Мирослав Алексић је ухапшен под сумњом да је од 2012. до 2020. године, у просторијама школе глуме „Ствар срца“ сексуално напаствовао пет својих ученица, од којих су две за време извршења кривичног дела биле малолетне. Овај случај је још једном показао да се сексуално насиље може десити сваком, да најчешће дуго година остаје скривено, али и указао на важност његовог препознавања и санкционисања. Зато је неопходно од малена разговарати са децом на ову тему и разбијати предрасуде.

Ја имам једну врсту једа што се о овој теми говори само када се нешто деси. Истраживања су показала да на узрасту од 10 до 18 година у сваком школском одељењу постоји четворо деце која су претрпела неки облик сексуалног насиља. Од тога само седам одсто пријави насиље, а када до пријаве насиља и дође, институције не реагују адекватно. Због тога се ствара замагљена слика да сексуално насиље код нас не постоји – каже један од најбољих едукатора у Србији учитељ Драган Кувељић.

Кувељић истиче да жртва никада није крива за насиље које јој се догоди, а да је одговорност друштва да кроз образовни систем едукује децу да препознају и пријаве насиље, као и да им обезбеди неопходну заштиту и подршку.

Глумица Милена Радуловић, која је јавно прва  иступила са тврдњом да ју је Алексић напаствовао, добила је велики број порука подршке. Поруке подршке су дошле од угледних појединаца, медија, институција, политичких лидера, глумаца и глумица, великог броја женских организација, међу којима је и удружење Форум жена Пријепоља. Подршку Милени и другим девојкама које су преживеле сексуално насиље пружила је група Новинарке против насиља, чија је чланица и директорка телевизије Форум Милева Малешић.

Изражавајући солидарност и подршку женама које су пријавиле насиље група апелује на медије да пажљиво извештавају о конкретном случају не умењујући проблем сексуалног насиља, доводећи у питање, без основа, истинитост исказа жртве.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *