Постер Пријепољца Хариса Јусовића међу 30 најбољих на светском конкурсу „Ослободите Патрика Закија“

Постер Пријепољца Хариса Јусовића међу 30 најбољих на светском конкурсу „Ослободите Патрика Закија“

Рад графичког дизајнера Хариса Јусовића, Пријепољца који живи и ради у Сарајеву, уврштен је у 30 најбољих на конкурсу који је посвећен ослобођењу египатског активисте и постдипломца на Универзитету у Болоњи, Патрика Закија, који је ухапшен почетком 2020. године у Каиру. Иако је Харис Јусовић очекивао и бољи пласман, постигао је велики успех јер је у конкуренцији било око 900 радова, уметника из целог света.

Креативна дела и илустрације, визуелног уметника Хариса Јусовића из Велике Жупе, већ више од једне деценије су присутна на бројним светским сајтовима и у публикацијама. Ретко учествује на конкурсима, па је тако у пет до 12, послао свој рад на конкурс „Ослободите Патрика Закија“, који је организован да укаже на заштиту угрожених људских права. Заки је ухапшен у својој домовини, када је дошао у кратку посету својој породици из Болоње, где је био на мастеру из родних студија.

Ово је био конкурс који је дизајнерима омогућио да на занимљив начин укажу на проблем који се десио Патрику Закију, као једној глобалној индивидуи, као симболу спутавања слободног говора. Има таквих Патрика Закија много, али можда нема конкурса. Постер сваког учесника би требало да означава оно што бисмо ми држали у рукама када бисмо изашли да протестујемо за нечије ослобођење, за слободу некога ко је невин под окриљем политичких ситуација, које су такве какве јесу – каже Харис Јусовић, графички дизајнер по занимању уз објашњење да му је било задовољство да учествује на овом конкурсу и сматра овај резултат својим постигнућем, иако се надао још већем успеху.

Након завршене основне школе у Великој Жупи и Пријепољске гимназије, у којима је показивао велико интересовање за књижевност и сликарство, Харис је дипломирао на Академији лепих уметности у Сарајеву, где и сада живи и, како каже, срећно и креативно ствара већ 12 година.

Ни сањао нисам да ћу некада да креирам ствари које ће бити на глобалном нивоу интересантне људима. Ово што видите на друштвеним мрежама то је мој хоби. Тај хоби је постао обавезан. Што се тиче мојих идеја, увек их имам и само их пласирам када треба. Друштву треба увек хумора и нека доза инспирације која је иоле оригиналнија од оног што се може наћи на интернету – истиче Харис.

Сматра да квалитет његових дела сведочи о томе да никада не ради на силу. Веома је строг према себи, константно се преиспитује, али и бруси своје знање и умеће како би био што демократичнији, али и правичнији. Чист дизајн, јасна комуникација и једноставна симболика одлике су његових радова.

Имао сам идеју да направим колекцију намештаја и високих потпетица и свашта нешто што није заживело као производ, али је објављивано широм света јер је људима било занимљиво. Морам признати да ми је то отворило неке друге видике и познанства, али и врата. Наставио сам да радим оно што највише волим, а то је да креирам, да дизајнирам, осмишљавам креативне форме, да се изражавам на неконвенционалан начин. То је остало и мислим да ће трајати до краја живота.

Власник је бројних награда, мада каже да му је од званичних признања много драже када људи причају о његовим делима. Уз бројна интернацонална признања, издваја признања за студента генерације, као и за најбољег графичког дизајнера Босне и Херцеговине.

Подели на мрежама

Повезани чланци