Потврђена пресуда за убиство Славка Ћурувије – укупно 100 година за оптужене

Потврђена пресуда за убиство Славка Ћурувије – укупно 100 година за оптужене

Судско веће Посебног одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду и у поновљеном поступку прогласило је кривим четворицу оптужених за убиство Славка Ћурувије.Бивши функционери и оперативци Службе државне безбедности кажњени су високим затворским казнама, Радомир Марковић и Милан Радоњић са по 30 година, а Мирослав Kурак и Ратко Ромић са по 20 година.

Како пише у тексту објављеном на сајту Цензоловка, изрицању пресуде данас није присуствовао Радомир Марковић јер је, како је то на почетку рекла судија Снежана Јовановић, „изразио жељу да не присуствује“. Такође, није присуствовао ни Мирослав Kурак јер је већ годинама у бекству, а да полиција не ради ништа да га приведе правди.

У суд нису дошли ни Бранка Прпа, која је једини непосредан сведок убиства, ни њени адвокати.

До правоснажности пресуде, суд је одредио да Милан Радоњић и Ратко Ромић остану у кућном затвору, док Радомир Марковић већ у затвору издржава 40-годишњу казну за убиство Ивана Стамболића, атентате на Ибарској магистрали и у Будви.

Потврђена прва пресуда

Специјални суд је у потпуности потврдио своју прву пресуду из 2019. године, јер је, како је рекла председница судског већа Снежана Јовановић, одлучивао на основу истог доказног материјала.

Она је на крају кратког образложења одлуке навела да постоје „мале измене које суштински нису промениле став већа“. Није прецизирала о каквим се изменама ради, али судећи по понављању идентичних формулација које смо данас чули, а које се налазе и у првостепеној пресуди, ово судско веће није одговорило на питања и примедбе које је изнео Апелациони суд када је прошле године укинуо првостепену пресуду.

Kао и прва пресуда, и ова је донета прегласавањем судија – 2:1. Налогодавац је Н. Н. лице. Непосредни извршилац је такође Н. Н. лице, као и у првој пресуди.

Апелациони суд је, приликом обарања пресуде, највише критиковао чињеницу да је као непосредни извршилац уведено ново Н. Н. лице, без доказа да га је било и без доброг образложења.

Апелациони суд је такође тражио да се боље објасни улога Мирослава Kурака и Ратка Ромића у овом кривичном делу, а данас нисмо од судије Јовановић чули да ли је то и на који начин урађено.

Напротив, уз исто образложење да су се у време убиства Мирослав Kурак и Ратко Ромић чули телефоном, па због тога није логично претпоставити да су били заједно на истом месту, ово судско веће је поново одбацило навод оптужнице да је Мирослав Kурак пуцао у Славка Ћурувију, а Ратко Ромић ударио дршком пиштоља Бранку Прпу, која се у том тренутку налазила са њим у пролазу зграде у Светогорској улици, у којој су живели.

Радомир Марковић је, према пресуди, крив за тешко убиство у подстрекивању, док су Милан Радоњић, Мирослав Kурак и Ратко Ромић оптужени као саизвршиоци за исто кривично дело.

Цео текст можете прочитати на сајту Цензоловка:  

Подели на мрежама

Повезани чланци