Повећан број деце са респираторним инфекцијама

Повећан број деце са респираторним инфекцијама

Инфекције респираторног система представљају најчешће инфекције у педијатријској популацији, којима су посебно склона деца која бораве у колективима. Оне се веома брзо шире, јер се преносе кијањем, кашљањем или непосредним контактом оболелих са здравим особама. У пријепољском Дому здравља, у последњих неколико дана, повећан је број деце са симптомима сличним грипу.

Педијатри у Служби за здравствену заштиту деце и школске деце пријепољског Дома здравља ових дана су посећенији него обично. Ширењу вируса и бактерија доприноси завршетак зимског распуста и боравак деце у колективима. Већина малишана који ових дана посете Дом здравља имају сличне симптоме.

То је секреција из носа, кашљу, кијају, жале се на гушобољу, малаксалост, болове у костима и мишићима, ослабљен апетит. Актуелне су и вирусне инфекције, али и бактеријске. Имамо повећан број деце која долазе са високом температуром, са боловима у грлу, пропраћеним црвенилом, упалом и гнојним садржајем. Ту децу морамо покрити антибиотском терапијом, наравно након узимања одређених лабораторијских резултата – каже др Зорица Грбовић, начелница Службе за здравствену заштиту деце ДЗ Пријепоље.

Повећана загађеност ваздуха услед ложења и магла која задржава смог поспешују настанак респираторних инфекција.

Свакако деца која имају проблема и хиперреактивно плућно стабло, да постоји повећана осетљивост и алергијска склоност, нпр. да имају алергијски ринитис или астму. У сваком случају, та деца имају сада проблема – отежано дисање, један упоран кашаљ. Често имају и лош сан, тај кашаљ их буди ноћу, а ремети им и дневне активности. Та деца обично имају и ослабљен апетит и углавном морамо применити и инхалаторну терапију – истиче др Зорица.

Како би се респираторне инфекције предупредиле, докторка Грбовић препоручује што краћи боравак напољу у магловитим деловима дана, када је ваздух најзагађенији, и саветује одлазак на планину и свеж ваздух. Пожељна је конзумација топлих напитака и воћа и поврћа богатог витамином Ц, као и редовно проветравање просторија и одржавање хигијене.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *