Повећане накнаде породиљама на 45000 динара – бесплатан вртић још увек није могућ

Повећане накнаде породиљама на 45000 динара – бесплатан вртић још увек није могућ

Општинско веће донело је одлуку да ће породиље уместо досадашњих 20.000 динара на име једнократне помоћи, сада добијати 45.000 динара. Коначну одлуку донеће Скупштина општине и примена ће се односити ретроактивно на све породиље које су од 1. јануара ове године оствариле ово право.

На уштрб новца опредељеног за медије недавно је Општина Пријепоље одлучила да половину од опредељених 11.000.000 динара преусмери на мере популационе политике. Средства у буџету се још увек налазе на ставци за јавно информисање, али је Општинско веће одлуку да се накнада породиљама повећа донело.

Тај износ ће важити од 1.1.2024. године и биће 45.000 динара.  Када погледамо остале општине, то је до сада био минималан износ од 20.000 динара – истиче председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

На седници су усвојене измене финансијског плана Одељења за инвестиције, јер је пре свега неопходно обезбедити учешће општине за уређење комплекса Стадион и Еко парка Равне. Ови пројекти већ неколико година чекају на реализацију и средства са нивоа државе су већ обезбеђена. Пројекат спољног уређења стамбено пословног блока  „Стадион“ вредан је око 53.300.000 динара, а општина је дужна да обезбеди 20% средстава. Кабинет министра за равномерни регионални  развој дао је рок да се овај посао заврши до октобра.

Пројекат Еко парка Равне на реализацију чека већ три године. Из одељења за инвестиције кажу да је то било због бирократије, јер је требало да се уради пројекат.

Износ од 7.000.000 који смо добили од Министарства заштите животне средине, милион је било опредељено за пројектно техничку документацију. Осталих 6.000.000 и наше учешће од 1.700.000 динара иде за извођење радова и надам се да ћемо већ следеће недеље имати јавну набавку за овај парк, за стазу поред Милешевке и за блок Стадион – каже председник Попадић.

За мере енергетске санације није се, као за поменуте пројекте, дуго чекало да се сав опредељени новац потроши. И ове године средства ће користити 134 домаћинства. Општина ће издвојити 9.000.000 и од Министарства рударства тражити 21.000.000 динара.

На извештаје о раду Музеја у Пријепољу, Библиотеке „Вук Караџић“, Дома културе, Туристичке организације Пријепоље, Центра за социјални рад и Дечјег вртића „Миша Цвијовић“ није било већих замерки већника. Библиотека и Центар за социјални рад још једном су искористили  прилику да помену да им је простор у којем раде неадекватан, док су из Предшколске установе „Миша Цвијовић“ истакли како су они у великој мери решили проблем смештајних капацитета малишана и успели да листу чекања сведу на деведесеторо деце. Истакнуто је и да бесплатан боравак деце у вртићу још увек није могућ, све док се објекти и опрема не осавремене и да Општина није спремна да се одрекне прихода од око 36.000.000 динара колико се слије у буџет од наплате услуге боравка деце у вртићу.

Подели на мрежама

Повезани чланци