Пре 70 година изашао први број листа „Глас Полимља“

Пре 70 година изашао први број листа „Глас Полимља“

На данашњи дан пре 70 година, у Пријепољу је из штампе изашао први број листа „Глас Полимља“, гласила Среских одбора народног фронта Милешевског, Прибојског, Златарског и Сјеничког среза. Умни људи пријепољског краја на тај начин су наставили журналистичку традицију коју је, листом „Санџак“, 1. фебруара 1932. године, такође у Пријепољу, са групом истомишљеника, започео Миливоје Жугић, пионир пријепољског новинарства.

Традицију журнализма на овим просторима 1. марта 1952. године наставља лист под називом Глас Полимља“, који годину дана касније као троопштинско гласило општина Пријепоље, Нова Варош и Прибој мења назив у „Полимље“. Први број „Гласа Полимља“ потписује уредник, професор пријепољске гимназије Славко Пенца. Први новинар новопокренутог листа био је Љубивоје Алексић који је новинарској професији остао веран до пензије. Алексић је био и технички уредник листа и  дугогодишњи дописник „Политике“ из Пријепоља.

Пенцу је на кратко наследио Владе Новаковић, тадашњи секретар НОО Среза милешевског да би за првог професионалног главног уредника и директора листа 15. октобра 1952. био именован Влајко Потежица, који је на тој дужности остао је до 1. фебруара 1960. Уредничке послове у листу обављали су још и Ахмо Шеховић и наставник Јован Брашанац. Најдуже се на уредничким пословима задржао учитељ из Сопотнице Милорад Веруовић, 15 година.

Последњи број троопштинског „Полимља“ појавио се на киосцима 27. јануара 1979. Од једног троопштинског, направљена су три општинска листа. У Новој Вароши „Златарске новости“, у Прибоју „Прибојске новине“, а у Пријепољу  поново „Глас Полимља“. И  кренуло се од првог броја, 1. маја 1979. године, када је на место уредника поново покренутог „Гласа Полимља“ дошао професор књижевности Драгомир Малешић. Крајем јуна 1989. године, на иницијативу тадашње главне и одговорне уреднице Милеве Малешић, враћа се старо име „Полимље“, нумерација и година излажења, чиме је настављен континуитет листа из 1952. године.

Јула месеца 2007. године, Јавно информативно предузеће „Полимље“ продато је за хиљаду евра. Нови власник постало је Предузеће „Воћар Лутка“. Крајем  2021. године „Полимље“ купује Његош Шљукић који за директора и главног и одговорног уредника поставља Горана Рековића.

Подели на мрежама

Повезани чланци