Друштво

Предстојећи Курбан Бајрам у сенци епидемије Ковид19

Исламски верници и вернице у петак обележавају први дан Курбан Бајрама, који је познат и под називом Хаџијски Бајрам, због тога што му претходи ходочашће једног броја муслимана и муслиманки светим местима у Саудијској Арабији. Услед неповољне епидемиолошке ситуације са Корона вирусом, његово обележавање ове године разликоваће се у односу на досадашњу праксу.

Услед специфичне ситуације узроковане Корона вирусом, Кризни штаб Мешихата исламске заједнице у Србији дао је безбедносне препоруке, како би предстојећи Курбан Бајрам био обележен уз што мањи ризик од ширења Ковида19.

Бајрам изискује масовна окупљања, дијељење курбана, односно курбанског меса, међусобне посјете – тако да ће овај бајрам засигурно бити другачији због епидемиолошких мјера које је Кризни штаб Исламске заједнице препоручио. Ради сигурности и заштите здравља грађана, донијета је одлука да се ове године Бајрам намаз не клања у џамијама. Одлуком која је донијета још прије мјесец дана затворене су џамије за џума намазе, тако да џума ни на Бајрам неће бити клањана у џамијама – каже Адмир еф. Гојак, имам џамије у Великој Жупи.

Постоје јасне препоруке и за пропис жртвовања курбана.

Повећана је заинтересираност грађана за уплатама курбана преко Мешихата исламске заједнице. Они који се ипак одлуче за самостално клање курбана и подјелу његовог меса, треба да воде рачуна о хигијенским мјерама заштите, како би се предупредило ширење заразе. Значи приликом рада са месом обавезно је ношење маски и рукавица, а приликом дијељења, поштовање физичке дистанце – каже ефендија Гојак.

Препорука је и да се један од два највећа муслиманска празника обележава у кругу породице, без традиционалних великих окупљања и посета родбини и пријатељима.

Треба прије свега водити рачуна о здрављу и смањити број посјета, посебно ако знамо да било ко има симптоме који указују на актуелну болест. Свако ко осјећа било какве симптоме не треба да иде у посјете – истиче имам џамије у Великој Жупи.

Услед пандемије Корона вируса ове године Кабу у Меки могли су посетити само верници и вернице који су се претходно задесили у Саудијској Арабији, за разлику од претходних година када би обред хаџа у овом периоду обавило између једног и по и два милиона верника и верница из целог света.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *