Пријаве за 100 евра помоћи од 15. маја

Пријаве за 100 евра помоћи од 15. маја

Од 15. маја пензионерима и социјално угроженима биће уплаћено сто евра у динарској противвредности, као економска мера помоћи у превазилажењу последица коронавируса. Остали пунолетни грађани, уколико желе новац, моћи ће да се пријаве преко портала Управе за трезор и телефона чији број још увек није познат.

У Уредби Владе Републике Србије о формирању привременог регистра и начину уплате​​ једнократне новчане помоћи свим пунолетним држављанима Републике Србије, стоји да је неопходно да приликом подношења пријаве, заинтересовани за добијање 100 евра доставе име и презиме, јединствени матични број, регистарски број важеће личне карте и назив банке код које је отворен, или ће бити отворен рачун, на који ће им бити уплаћена једнократна новчана помоћ. Неопходан ће бити и број телефона и/или имејл адреса који ће се користити ради комуникације с банком о извршеној уплати у случају да заинтересовани није клијент банке код које ће бити отворен рачун.

Ако корисници пензија и инвалидна лица, односно корисници новчане социјалне помоћи, немају​​ рачуне у банкама, Банка поштанска штедионица ће отворити посебне наменске рачуне за једнократну исплату помоћи.

Под примаоцима пензија сматрају се и корисници привремене накнаде – инвалиди рада друге и треће категорије инвалидности, односно​​ преостале радне способности.

Првобитно је било најављивано да ће сви пунолетни грађани добити ову помоћ безусловно, али је Уредбом прецизирано да се грађани поделе на групу оних којима Влада зна да је помоћ потребна и оне који сами треба да процене да ли таква потреба код њих постоји.

Фискални савет није имао позитивно мишљење о овој анти-кризној мери. Нејасан је било какав смисао политике која дефакто значи да ће држава „поклонити“ грађанима по 100 евра тако што ће их пре тога задужити за тих истих 100 евра (али с каматом). Фискални савет зато позива Владу да од ове лоше мере одустане, наводи се у оцени Фискалног савета антикризног програма економских мера.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *