Пријепољац Абел Дуран студент генерације Грађевинског факултета у Београду

Пријепољац Абел Дуран студент генерације Грађевинског факултета у Београду

Универзитет у Београду је према Шангајској листи међу 300 најбољих светских универзитета, а по квалитету студијских програма свакако најјачи у Србији. Заслужити престижну титулу студента генерације на неком од факултета овог универзитета није ни мало лак задатак.

Међутим, да се марљивим радом и талентом све може постићи, потврђује и пример Пријепољца Абела Дурана, који је проглашен за студента генерације на Грађевинском факултету у Београду.

Абел Дуран је своје прве радне навике стекао у Основној школи Владимир Перић Валтер, где је учествовао на бројним такмичењима, а затим своја знања надоградио у природно-математичком смеру Пријепољске гимназије. Грађевински факултет је уписао као буџетски студент и добио студентски дом.

Ја сам студије завршио на Одсеку за управљање пројектима у грађевинарству. То није само типична грађевина, где се ради само пројектовање, већ је ту укључен и финансијски, информатички и правни акспект реализације великих инвестиционих пројеката. Ту сам стекао знања која сада користим и у пракси, на неким пројектима у којима сам ангажован као екстерни консултант. 
Првог децембра сам добио награду за студента генерације, која је уписана 2013. године на Грађевински факултет. Награда ми је уручена на свечаној академији поводом Дана факултета, када сам добио и нагаду за најбољи дипломски рад одбрањен ове године на Катедри за управљање пројектима у грађевинарству – каже Абел Дуран, дипломирани грађевински инжењер.

Он је ангажован као демонстратор на факултету, консултант при изградњи једног хотелског комплекса у Тивту, а похађа и мастер студије.

Добио сам позив од шефа катедре професора доктора Бранислава Ивковића да се придружим раду на катедри за Управљање пројектима у грађевинарству, овај пут у својству студента демонстратора, а можда касније наставим и рад на факултету. 
О даљем наставку каријере сада не могу са прецизношћу да говорим, мада постоје индиције да ћу да наставим своје академско усавршавање на докторским студијама – истиче Дуран.

Каже да му је помогло то што је живео у студентском дому и био окружен добрим студентима, који су такође велики део свог времена проводили у читаоници. Садашњим, али и будућим студентима поручује да нађу времена и за ваннаставно ангажовање.

Треба да уче стране језике, примену нових софтвера, да посећују студентске конференције и слично, јер након дипломе оно што нам остаје јесу и наши контакти, али и знања која нису само из наше уже научне области. Реткост је мерило вредности. Ако поседујемо оно што је ретко и што не поседују други, то ће значити да смо ми конкурентнији на тржишту рада.

Дуран истиче да је поред посвећеног рада и труда велики утицај на његов успех имала и подршка породице.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци