Пријепоље за 10 година остало без око 550 пољопривредних домаћинстава

Пријепоље за 10 година остало без око 550 пољопривредних домаћинстава

Прелиминарни резултати Пописа пољопривреде који је на терену спроведен од 1. октобра до 15. децембра биће познати до краја јануара. Оно што је већ познато је да Пријепоље има мањи број домаћинстава која се баве пољопривредом него 2012. године.

У Пријепољу је у односу на Попис из 2012. године забележено око 550 мање домаћинстава која се баве пољопривредом. Сви они који имају њиву или воћњак, а не баве се овом делатношћу, нису били предмет Пописа који је спровео Републички завод за статистику.

У Пријепољу је током овог Пописа било ангажовано три координатора и 28 пописивача. Укупан број домаћинстава која су обишли пописивачи био је 7536. Од тога се пољопривредом бави 5783 домаћинства, односно 76,74 одсто. Подаци су прикупљани методом интервјуа на терену на основу Адресара пољопривредних газдинстава. Адресар је добијен од Републичког завода за статистику на основу унакрсних података из више институција – каже Миодраг Ћубић, начелник Општинске управе Пријепоље.

Пописом су се прикупљали подаци о количини стоке, усева, радне снаге, механизације и слично. Пописивачи су имали обавезу да пре почетка пописивања присуствују петодневној обуци, савладају методологију Пописа и рад у апликацији за прикупљање података.

Након завршеног избора кандидата за обуку извршено је распоређивање Адресара газдинстава пописивачима користећи посебну апликацију. Настојало се да пописивачи буду распоређени за рад у свом насељу становања, а ако то није било могуће, онда у насељу које је најмање удаљено – каже Ћубић.

Основни циљеви Пописа су да се види колико чега има, како би се направила база података на основу које ће се доносити мере аграрне политике.

Резултати Пописа биће објављени у складу са роковима предвиђеним Законом и то: прелиминарсни најкасине до 31. јануара 2024. године, а коначни сукцесивно до 31. децембра 2025. године. Пописни резултати објавиће се на сајту Републичког завода за статистику – најављује Ћубић.

Претходни попис спроведен је 2012. године после више од пола века и тада је Пријепољу било неопходно 48 пописивача, 20 више него што је то био случај на прошлогодишњем Попису.

Подели на мрежама

Повезани чланци