Друштво

,

Здравство

Пријепољска хирургија уводи нове оперативне захвате (ВИДЕО)

Вишегодишња сарадња између Одељења хирургије пријепољске болнице и Клиничког центра Војводине настављена је са две нове операције које се до сада нису изводиле код нас. Под надзором доцента др Александра Глуховића на пријепољској хирургији је у суботу први пут лапароскопски оперисано слепо црево код одрасле особе а ови захвати би требало да постану део праксе пријепољских хирурга.

Лапароскопске операције се на Одељењу хирургије обављају од 2014. године када је и успостављена сарадња са Клиничким центром Војводине. До сада је у Пријепољу урађено око 1.200 лапароскопских операција, каже др Бранко Гојаковић, начелник Одељења хирургије, који истиче предности које овакви хируршки захвати пружају пацијентима.

Доцент др Александар Глуховић каже да се прате светски трендови који иду ка минимално инвазивној хирургији и због тога је у Србији пре две године, под покровитељством Министарства здравља, почео национални пројекат едукације у области лапароскопске хирургије дебелог црева. Он је један од шест едукатора и каже да је планирано увођење тих метода на пријепољску хирургију.

Др Глуховић каже да је стопа компликација код операција слепог црева дупло мања код лапароскопије у односу на класични хируршки захват а период опоравка је знатно краћи.

Сарадња са доктором Глуховићем траје од 2013. године када је на усавршавању у Новом Саду боравио др Рајко Дивац, који каже да је Александар, поред тога што је покровитељ хирургије, велики пријатељ Пријепоља у које радо долази и у слободно време.

Ове године је на Одељењу хирургије урађено 630 операција у општој анестезији а већина је изведена лапароскопски. Двојица лекара се тренутно налазе на специјализацији а наши саговорници кажу да пријепољска хирургија има будућност и да ће увођењем нових оперативних програма број операција које се изведу у току године бити још већи.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци