Пријепољски  Дом здравља и Болница још „под кровом“  Здравственог центра Ужице

Пријепољски Дом здравља и Болница још „под кровом“ Здравственог центра Ужице

Поступак издвајања пријепољског Дома здравља из Здравственог центра Ужице почео је пре четири године и још није завршен. Одлуку о преузимању оснивачких права над Домом здравља, Скупштина општине Пријепоље усвојила је септембра 2012. године, а у складу са Законом о здравственој заштити и Уредбом о плану мрежа здравствених установа, по којима се гасе здравствени центри, а оснивају домови здравља и болнице као самостални правни субјекти. Након овог почетног корака, донетe су и усвојене остале потребне одлуке, изабрани органи управљања. Влада Србије је јула 2014. донела Одлуку о оснивању Општине болнице Пријепоље. До издвајања још није дошло. Зашто?

Директор Здравственог центра Ужице, прим. др Милош Божовић, каже да се поступак раздвајања мора завршити, да томе мора претходити деобни биланс, али наводи и да Министарство здравља већ ради на новом програму  организације здравствених установа у Србији.

Уз наговештај нове организације здравственог система Србије, Божовић најављује и ново смањење броја запослених,  да ће се рационализација односити на немедицинско особље и да међу лекарима нема вишка запослених.

Хоће ли наговештена нова организација мреже здравствених установа у Златиборском округу заживети пре постојеће, која се примењује у целој Србији, јер још једино Здравствени центар Ужице постоји у овом организацином облику и обиму?

Подели на мрежама

Повезани чланци